Jos liitot hyväksyvät hallituksen antaman sovintoehdotuksen, omatoimisen työnhaun malli eli niin sanottu aktiivimalli 2 siirtyy seuraavan hallituksen pöydälle, kertoo Talouselämä.

Hallitus otti aktiivimalli 2:n mukaan ratkaisuun, jossa se yrittää sovitella irtisanomislaista leimahtanutta riitaa.

Hallituksen suunnittelema omatoimisen työnhaun malli eli niin sanottu aktiivimalli 2 on käytännössä jäämässä seuraavan hallituksen pöydälle, jos liitot hyväksyvät hallituksen antaman sovintoehdotuksen. Näin arvioi työ- ja elinkeinoministeriön vanhempi hallitussihteeri Timo Meling Talouselämälle.

Sovintoesitys liittyy irtisanomislakiin, jota ay-liike on vastustanut kiivaasti lakkoja myöten. Liitot näyttivät alustavasti vihreää valoa ratkaisuehdotukselle sillä ehdolla, että lain perustelut tehdään kolmikantaisesti.

Samalla hallitus ehdotti, että ”kolmikannassa jatketaan omaehtoisen työnhaun mallin valmistelua työttömyysturvan vastikkeellisuuden toteuttamiseksi siirryttäessä maakuntamalliin”. Määräaika tälle työlle on ensi helmikuun lopussa.

Alkujaan esitys omatoimisen työnhaun mallista piti antaa eduskunnalle jo nyt marraskuussa, jotta se ehditään käsitellä vielä kuluvan hallituskauden aikana.

Tarkoittaako tämä käytännössä sitä, että aktiivimalli 2 jää seuraavan hallituksen pöydälle, jos liitot hyväksyvät sovintoehdotuksen lopullisesti?

”Kyllä se minun käsitykseni mukaan sitä tarkoittaisi. Eduskunnassa olevat esitykset raukeavat, kun eduskunta vaihtuu. Ei sinne minun mielestäni ole järkeä viedä ihan viime hetkillä sellaista esitystä, jota eduskunta ei ehdi loppuun käsitellä, mutta viime kädessä tämän on hallituksen asia”, Meling sanoo Talouselämälle.

Hän huomauttaa, että kyse on asiasta, josta eduskunta varmasti haluaa järjestää huolelliset kuulemiset – eikä hanke silloin mene hetkessä läpi.

Onko tämä siis käytännössä hallituksen kädenojennus liittojen puoleen myös aktiivimalli 2:sta, jota liitot ovat kiivaasti vastustaneet?

”Kyllä tämä minun ymmärtääkseni on ihan aito kädenojennus ja aito tarjous liittojen suuntaan.”

Jos sovintoesitys ei mene läpi, hallitus saattaa viedä nykyisen esityksen vielä eduskuntaan. Jos sovinto onnistuu, esityksen kolmikantainen uudelleenvalmistelu voitaisiin aloittaa heti.

Alun perin omatoimisen työnhaun mallin on ajateltu tulevan voimaan vuonna 2021 sote- ja maakuntauudistukseen liittyvän maakunta- ja kasvupalvelu-uudistuksen yhteydessä, mikä on julkisuudessa jäänyt vähälle huomiolle.

Melingin mukaan nykyisessä esityksessä, jonka edistämiseen ministeriössä yhä on valmius, itse omatoimisen työnhaun malli on samanlainen kuin kesäkuussa. Silloin työministeri Jari Lindström (sin) esitteli lausuntopalautteen perusteella korjatun mallin julkisuuteen. Kesäkuun jälkeen esitykseen on kuitenkin tehty kauttaaltaan pieniä viilauksia.

Nykymallissa työttömien tulisi hakea lähtökohtaisesti neljää työpaikkaa kuukaudessa karenssin uhalla. Työttömän pitää jo nykyisin raportoida työnhaustaan, mutta uutta mallissa on tarkka määritelmä sille, kuinka montaa työpaikkaa pitää hakea, ja karenssien asteittainen porrastaminen.

Lue laajempi juttu Talouselämästä.