Helsingin kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies (kok.) kertoo varsin suorasanaisessa Puheenvuoro-blogissaan oppineensa, että jätteiden vähentäminen ja veden säästäminen ei todellisuudessa kannatakaan.

Koulumiehen teksti on kuumentanut tunteita sosiaalisessa mediassa. Lue kestävän kehityksen tutkijan vasta-argumentit aiheeseen tästä.

Koulumies kertoo, että asia tuli hänelle yllätyksenä hänen aloitettuaan Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut-kuntayhtymän hallituksessa.

- Tuntuu melkein pyhänhäväistykseltä kirjoittaa tätä..., mutta toisin kuin meille kansalaisille on vuosia teroitettu, kumpainenkaan noista toimista ei tuo taloudellista säästöä eikä ole erityisen ympäristöystävällistä, Koulumies väittää.

Koulumies perustelee väitettään esimerkiksi sillä, että taloyhtiöiden jätemaksut nousevat sitä mukaa kun jätteiden määrä vähenee.

- Säästöä ei synny ihmisille ollenkaan.

Vesihuoltokin on Koulumiehen mukaan samalla lailla pääomavaltaista kuin jätehuolto.

- Mitä enemmän taloyhtiöt säästävät vettä, sitä enemmän vesimaksua joudutaan korottamaan. Veden säästäminen kotitalouksissa ei myöskään vähennä veden kulutusta kokonaisuutena. Vesi on tuote, joka pilaantuu seistessään putkistoissa tarpeeksi pitkään. Jos virtaus kaupungin vesijohtoverkostoissa ei ole tarpeeksi tehokas, vanhaa vettä joudutaan vesilaitoksen toimesta juoksuttamaan putkistoista pois ja laskemaan se luontoon, Koulumies selittää.

Koulumies iloitsee siitä, että Vantaan Energian jätteenpolttolaitos valmistuu vuoden päästä. Sen sijaan jätteiden makuuttaminen kaatopaikalla maksaa Koulumiehen mukaan paljon. Biojätteiden lajittelu on hänen mielestään turhaa, jos jätteet voi polttaa.

- Voisiko joku oikeasti selittää, miksi olisi fiksumpaa säästää banaaninkuoret ja laittaa ne talteen, siis talteen, niille vartavasten rakennettuun mausoleumiin. Ja sitten palkata henkilökuntaa seuraamaan viikko- tai kuukausikaupalla, kun ne mätänevät? Koulumies kysyy.

- Tiedän, että tämä on todella epäortodoksinen kysymys, mutta oikeasti..., miksi tuo olisi järkevämpää kuin päästä haisevista kuorista kertaheitolla eroon viskaamalla ne voimalaitoksen polttouuniin ja saada siitä sähköä, josta on pulaa?

Koulumies jopa ehdottaa suurempia jätemaksuja biojätteensä lajitteleville.

- Menenkö liian pitkälle jos ehdotan, että taloyhtiöiden asukkaista ne, jotka välttämättä haluavat kuntien näpertelevän kalliiden biojätteiden parissa, saisivat pulittaa muita kalliimpaa jätemaksua puuhastelun kustantamiseksi ja vaikkapa sen mädätyslaitosten rakentamiseksi? Tällainen ajatus nimittäin pikkuhiljaa hiipii mieleen. Muut taas saisivat alennusta jätemaksuunsa, jos heidän roskiksensa yksinkertaisesti kärrättäisiin jätevoimalaan ja käräytettäisiin sähköksi, Koulumies laukoo.