Åbo Akademin valtiotieteiden professori Kimmo Grönlund pitää Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatumista varmana perussuomalaisten puoluekokouksen valintojen jälkeen.

–Hallitus kaatuu. Tässä ei eväitä edes yritykseen, hän kommentoi Twitterissä.

Toinen Åbo Akademin valtiotieteiden professori Göran Djupsund puolestaan sanoo, että hallituksen kohtalo on kokoomuksen käsissä.

–Hallituksen tulevaisuus täysin kokoomuksen käsissä. Kepu nielee lähes mitä vain varmistaakseen maakuntamallinta. Jopa Halla-ahon linjan, hän twiittasi.

Tutkijat nostavat esiin erityisesti sen, että koko perussuomalaisten uusi puheenjohtajisto koostuu nyt niin sanotuista halla-aholaisista. Jussi Halla-aho valittiin lauantaina puolueen puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtaksiksi nousivat Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juha Eerola. Myös jatkokaudelle valittu puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on allekirjoittanut aikanaan niin sanotun nuivan manifestin.

Lue lisää: Nuiva jytky on valmis: Perussuomalaisten johtoon pelkkiä ”halla-aholaisia”

–Näyttää siltä, perussuomalaisten kenttä on saanut tarpeekseen hallitusyhteistyöstä sellaisena kuin sen tähän asti olemme tunteneet, Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo kommentoi Twitterissä.

Hallituspuolueiden kolmen puheenjohtajan trio on koolla maanantaina aamupäivällä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Railo arvioi perussuomalaisten aseman heikoksi.

–Tulevissa neuvotteluissa Halla-aholla hyvin heikko neuvotteluasema. Kokoomuksen puolestaan ei kannata tai tarvitse joustaa yhtään, Railo arvioi.

Politiikan tutkija Mari K. Niemi huomauttaa Railon twiitistä syntyneessä keskustelussa, että kokoomuksella on paljon menetettävää.

–Kokoomuksella paljon menetettävää, pelkona liberaalien kaupunkilaisäänestäjien siirtymisestä vihreisiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo arvioi lauantaina, ettei perussuomalaiset ole Halla-ahon valinnan jälkeen sama puolue kuin ennen. Hän linjasi Verkkouutisille, että kokoomus voi olla vain sellaisessa hallituksessa, joka nojautuu kestäviin ja hyviin länsimaisiin arvoihin.

–Sellaisia ovat esimerkiksi jokaisen ihmisen luovuttamattomat ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate.

Pääministeri Juha Sipilä puolestaan totesi Ilta-Sanomille suoraan, että ”kova paikka tämä on hallitukselle”.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen linjasi lauantaina, ettei kokoomus sovi samaan hallitukseen Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

Aikaisemmin Helsingin uusi pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on kommentoinut, että kokoomus ei mahdu samaan hallitukseen Halla-ahon kanssa.

–Pragmaattisuuden ja periaatteellisuuden haastaessa toisiaan, on tärkeä ymmärtää, että politiikassa on viime kädessä kyse arvoista, Vapaavuori sanoi Halla-ahon valinnan jälkeen lauantaina.

Lisää aiheesta:

Halla-aholta raju vihjaus eduskuntaryhmän hajoamisesta: ”Jos ei kelpaa, perussuomalaiset ei ole vankila”

Perussuomalaisista pian uusia ministereitä? – Halla-aho: ”Mielessä saattaa olla vaikka mitä nimiä”

Politiikan tutkija: ”Tämä olisi kovaa peliä - kukaan muu ei suostu pelastamaan Sipilän hallitusta”

Jussi Halla-aho vastaa Petteri Orpolle: ”Perussuomalaiset menee tällä linjalla”