Halpalentoyhtiö Norwegianin osakkeenomistajat ovat hyväksyneet yhtiön pelastamiseksi ehdotetun saneeraussuunnitelman, kertovat Norjan yleisradioyhtiö NRK ja uutistoimisto Reuters. Yhtiö ei ole varmentanut tietoa aamun ylimääräisestä yhtiökokouksesta, johon päästettiin paikalle vain osakkeenomistajat.

NRK:n mukaan saneerausehdotuksen puolesta äänesti ylimääräisessä yhtiökokouksessa 96,47 prosenttia yhtiön osakkeenomistajista äänimäärällä mitattuna. Suunnitelmana on muuntaa yhtiön velkaa 1,1 miljardin euron edestä osakkeiksi, mikä siirtää yhtiön omistuksen valtaosin velkojille. Nykyisille osakkeenomistajille jää 5,2 prosenttia yhtiön omistuksesta.

Päätöksen turvin yhtiö välttää akuutin konkurssiuhan ja saa käyttöönsä Norjan valtion 3 miljardin kruunun eli noin 260 miljoonan euron apupaketin kokonaisuudessaan. Tämä on yhtiölle elinehto, sillä sen rahat ovat loppumassa ilman tukea lähiviikkoina.

Yhtiö kertoi jo sunnuntaina saaneensa velkakirjojensa haltijoista saneerauksen taakse tarvittavan 67 prosentin enemmistön.

Koronakriisin takia Norwegian on jo aiemmin lomauttanut pääosan henkilöstöstään, eivätkä yhtiön koneet juuri lennä toistaiseksi matkustusrajoitusten takia. Yhtiö arvioi, että Euroopan sisäiset lennot ovat jäissä maaliskuuhun 2021 asti, ja lentotoiminta normalisoituu vasta vuonna 2022.

Norwegian on keskeyttänyt toistaiseksi kaikkien ei-kriittisten laskujen maksamisen. Esimerkiksi huolinnan, velkalyhennysten ja leasing-maksujen erät ovat toistaiseksi jäissä. Yhtiö maksaa edelleen esimerkiksi töissä olevien työntekijöiden palkkoja ja tärkeiden it-järjestelmien ylläpitoa.

Norwegianin talousahdinko on herättänyt Suomessakin pelkoa siitä, että lentoja ostaneet kuluttajat voisivat jäädä konkurssitilanteessa vaille korvauksia. Kuluttaja-asiamies totesi lausunnossaan viime viikolla, että Norwegianilta ei kannata nyt ottaa korvauksena vastaan lentopisteitä, vaan palautus kannattaa vaatia rahana.

Norwegianin osakkeen kaupankäynti keskeytettiin aamulla ennen ylimääräisen yhtiökokouksen alkua siihen asti, että yhtiökokouksen päätöksistä tiedotetaan virallisesti. Toistaiseksi kauppa ei ole käynnistynyt. Norwegianin osakekurssi on romahtanut helmikuun 20. päivän 36,4 kruunusta nykyiseen 5,4 kruunuun.

Norwegianin aamun ylimääräisessä yhtiökokouksessa oli määrä päättää myös yhtiön osakeannista. Siitä ei ole toistaiseksi saatu tietoja.