Postin työkiistan osapuolet ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoesityksen.

- Sovintoehdotus on hyväksytty, ilmoitti valtakunnansovittelija Minna Helle hetki sitten.

- Postin lakot päättyvät ja tukilakkojen uhat väistyvät, Helle sanoo.

- Palkkojen ja työehtojen osalta ratkaisu noudattaa työllisyys- ja kasvusopimusta. Sen sijaan muutosturva Postissa jatkossa hoidetaan työnantajan Uusi polku -ohjelman kautta ja myöskin ulkopuolisen työvoiman käyttöön tulee työnantajalle joustoa nykyiseen järjestelmään verrattuna, Helle kertoi Ylen suorassa lähetyksessä.

Työantajaosapuoli Palta pitää saavutettua ratkaisua tyydyttävänä.

- Erityisen tärkeää meidän näkökulmasta oli se, että muutosturvamääräykset häviävät ja ulkopuolisen työvoiman käyttörajoituksista luovutaan. Postiivinen ensiaskel, kuvasi Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

- Työaika-asioihin joudutaan todennäköisesti palaamaan seuraavalla neuvottelukierroksella, hän kuitenkin totesi.

Uutta Uusi polku -ohjelmaa Aarto kuvaa näin:

- Uusi polku -ohjelma sisältää rahallisen kertakorvauksen lisäksi muita tukitoimia, joiden avulla ihmisiä autetaan uuteen työhön, yrittäjäksi tai koulutukseen.

Työntekijäliitto PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi työntekijöiden olevan tyytyväisiä siihen, että palkkoja ei leikata ja työaikojen suuret vaihtelut onnistuttiin estämään.

- Työehtosopimusta ei halpuutettu niin, että Posti olisi voinut lähteä markkinahäiriköksi uusille liiketoiminta-alueille, Nieminen sanoi.

Juuri tämä huoli on ollut voimakas kuljetusalan AKT:ssä ja palvelualojen PAMissa, jotka lähtivät tukitoimiin työkiistassa.