Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut lausuman perustuslain muutoksesta, jonka osa asiantuntijoista tuomitsi menettelyltään virheelliseksi. Katso lausuma kokonaisuudessaan jutun lopusta.

Presidentin antamat lausumat ovat harvinaisia. Oikeustieteen professori Pauli Rautiainen sanoi eilen Uudelle Suomelle näin:

”[Lausuma] ei estä lain voimaantuloa, mutta lausumat ovat harvinaisia, joten niillä on jykevä ohjausvaikutus.”

Tasavallan presidentti antoi lausuman tänään hyväksyessään perustuslain muutoksen. Presidentti hyväksyy kaikki eduskunnan säätämät lait.

Perustuslain kiireellisyydestä äänestettiin tällä viikolla eduskunnassa. Osa asiantuntijoista kommentoi, että perustuslain muutos olisi tullut erikseen todeta, kun eduskunnassa kiireellisyys ja perustuslain muutos todettiin samalla kertaa. Perustuslain muutos on edellytyksenä sille, että tiedustelulaki voi tulla voimaan vielä tällä vaalikaudella. Normaalisti perustuslain muutoksen pitää käydä kahden eri eduskunnan äänestyksessä, mutta kiireellinen menettely mahdollistaa muutoksen vain yhden eduskunnan päätöksellä.

Niinistön lausuma kokonaisuudessaan tässä:

Eduskunnan vastaus koskee Suomen perustuslain 10 §:n muuttamista, jonka eduskunta on hyväksynyt tehtäväksi kiireellisenä. Tällainen eduskunnan ehdotus on ainutkertainen nykyisen perustuslakimme aikana.

Eduskunnan vastaukseen sisältyy ristiriitainen ongelma. Eduskunnan asiaan liittyvä tahto on kiistaton, mutta perustuslain kirjaimellinen tulkinta kyseenalaistaa eduskunnassa noudatetun menettelyn.

Keskityn tässä vain eduskunnan 3.10.2018 istuntoon, koska ennen sitä eduskunnan II käsittely oli päättynyt, ja siinä tehty ainoa ehdotus oli perustuslain muutoksen julistaminen kiireelliseksi. Ehdotus oli siis sisällöltään (I käsittely) sekä kokonaisuudeltaan (II käsittely) muutoin hyväksytty.

Istunnossa 3.10.2018 eduskunnan puhemies teki äänestysesityksen, joka päättyi: "... Mikäli ehdotus kiireelliseksi julistamisesta hyväksytään, katsotaan lakiehdotus samalla hyväksytyksi." Tämän äänestysesityksen eduskunta hyväksyi.

Perustuslain sanamuodon mukainen järjestys olisi ollut, että ensin äänestetään kiireelliseksi julistamisesta ja sen jälkeen itse ehdotuksesta. Tässä tapauksessa, kun muutosesityksiä ehdotukseen ei ollut tehty, perustuslain muutos olisi erikseen tullut todeta hyväksytyksi. Myös julkisuudessa syntyi nyt virheellistä kuvaa: kiireellisyysäänestystä koskeva äänestys tulkittiin lain sisällöstä äänestämiseksi.

Eduskunnan yksimielinen tahto perustuslain muutokseen on riidaton. Eduskunta on myös yksimielisesti hyväksynyt menettelyn, jolla muutos eduskunnassa hyväksyttiin. Eduskunta on näin ollen itse disponoinut sekä muutoksen sisällöstä että menettelystä.

Tämän vuoksi vahvistan eduskunnan vastauksen. Kiinnitän kuitenkin eduskunnan huomiota siihen, että perustuslaissa säädettyä menettelyä on syytä kirjaimellisesti noudattaa.

Lue myös:

Professori: Eduskunnan virhe menee nyt Sauli Niinistön pöydälle – ”Voi palauttaa bumerangina”

Professorit: ”Karmea virhe” äänestyksessä – Eduskunta selittää