Jyväskylän yliopisto aloittaa uuden esiselvityksen perussuomalaisten varapuheenjohtajan, kansanedustaja Laura Huhtasaaren pro gradu -tutkielmasta.

Yliopisto kertoo tiedotteessaan, että tarkoituksena on kartoittaa uusien esitettyjen loukkausepäilyjen aiheellisuus.

–Esiselvityksessä käytetään yliopiston ulkopuolisia asiantuntijoita ja selvityksen yhteydessä kuullaan Laura Huhtasaarta. Yhteiskunnan, tiedeyhteisön ja tutkijoiden edun mukaista on, että kaikki tutkimuksen asianmukaisuutta koskevat epäilyt selvitetään, yliopisto kommentoi.

Selvitys tulee Jyväskylän yliopiston arvion mukaan kestämään useita viikkoja, enintään kolme kuukautta. Yliopisto toivoo työrauhaa selvitystyön ajaksi.

Uusi Suomi kertoi maanantaina, että Jyväskylän yliopisto on saanut haltuunsa Tiina Simpasen pro gradu -tutkielman, josta Huhtasaaren epäillään kopioineen suuria määriä tekstiä omaan graduunsa. Ylen selvityksen mukaan Huhtasaaren työstä peräti 30 prosenttia on kopioitu yhdestä lähteestä.

Plagiointitutkija Erja Moore kertoi Uudelle Suomelle maanantaina, että Huhtasaaren tekemään opinnäytetyöhön liittyvät plagiointiepäilyt eivät ole epätavallisia.

–Plagiaatteja on opinnäytteissä oikeasti paljon, eikä Huhtasaaren teksti ole millään tapaa poikkeava, Moore kommentoi.

Seuraukset epätodennäköisiä: selväkään vilppi tuskin johtaisi gradun hylkäämiseen

Vaikka yliopisto tulisi siihen tulokseen, että Huhtasaaren gradu sisältää vakavaa plagiointia, se tuskin johtaisi Huhtasaaren gradun saati tutkinnon jälkikäteiseen perumiseen. Jyväskylän yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen sanoi maanantaina Suomen Kuvalehdelle, että selvityksen luonne on eettinen ja ”hallinnollisia seuraamuksia ei asian vanhentumisen vuoksi enää tule”.

Hän viittaa vanhentumisella siihen, että hallintolain ja hallintolainkäyttölain mukaan hallintopäätöksen kuten gradun hyväksymisen purkamista tulee hakea viiden vuoden sisällä päätöksen tekemisestä. Huhtasaaren gradu on hyväksytty jo 2003.

Viiden vuoden määräajan jälkeen hallintopäätös voidaan lain mukaan purkaa vain erityisen painavasta syystä ja Korkeimman hallinto-oikeuden kautta. Oikeustieteen tohtori, professori emeritus ja Tutkimuseettisen neuvoston pitkäaikainen jäsen Markku Helin kertoi Uudelle Suomelle maanantaina, että hänen on vaikea kuvitella tällaista painavaa syytä, jonka perusteella hyväksytty gradu voitaisiin hylätä yli viisi vuotta hyväksymisen jälkeen. Ennakkotapausta tällaisesta ei tiettävästi ole.

Myös hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää sanoi Suomen Kuvalehdelle, että hallinnollisia päätöksiä kumotaan määräajan jälkeen erittäin harvoin. Hänen mukaansa päätöksen olisi tällöin täytynyt aiheuttaa esimerkiksi merkittävää taloudellista vahinkoa.

Tampereen teknillisen yliopiston professori Jukka Konttinen arvioi aiemmin blogissaan, että tuoreiden julkisten tietojen perusteella Huhtasaaren opinnäytetyön plagiointi on niin vakavaa, että puhtaasti näytön puolesta gradun voisi jopa hylätä. Hyväksymispäätöksen vanhentuminen kuitenkin tekee tästä hyvin epätodennäköistä.

Laura Huhtasaari vastasi itse syytöksiin blogissaan perjantaina. Hän pitää syytöksiä henkilöönsä kohdistuvana mustamaalauksena.

Lue lisää:

Plagiointitutkija: ”Huhtasaaren teksti ei ole millään tapaa poikkeava”

Professori: Laura Huhtasaaren ”gradun ja tutkinnon voisi hylätä”

Laura Huhtasaari suoraan kysymykseen: ”Kun pitäisi muistaa 15 vuotta sitten tapahtuneita asioita pilkuntarkasti”

SK: Laura Huhtasaari vastaa uusiin syytöksiin: ”Pyrin noudattamaan ohjeita joita silloin annettiin”

Yle: Laura Huhtasaaren gradusta paljastui rajusti lisää plagiointia