Isänpäivää vaaditaan viralliseksi liputuspäiväksi äitienpäivän tapaan. Näin vaativat kristillisdemokraatit (KD) omassa aloitteessaan ja kansanedustaja Pentti Oinonen (sin.) omassaan. Oinonen esittää lisäksi uutta läheisenpäivää Suomeen.

Nykyään isänpäivän liputus perustuu vakiintuneeseen käytäntöön, kun taas äitienpäivän liputus on asetuksella määrätty. Näin ollen isänpäivänä liputtaminen ei ole pakollista.

KD:n kansanedustajat jättivät toimenpidealoitteensa hallitukselle tänään perjantaina. KD huomauttaa tiedotteessaan, että liputtaminen vakiintuneina liputuspäivinä on melko yleisestä, mutta ei kuitenkaan vastaa virallista liputuspäivää.

– Isät ansaitsevat tunnustuksen tekemästään arvokkaasta kasvatus- ja hoitotyöstä. Isänpäivän muuttaminen viralliseksi liputuspäiväksi olisi symbolinen teko mutta tärkeä sellainen, puheenjohtaja Sari Essayah sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Läheisenpäivästä ”omituinen kohu”: 2 päiväkotia korvaa isänpäivän ja äitienpäivän

Oinonen puolestaan on jättämässä lakialoitteen, jossa vaaditaan isänpäivän virallisen liputuksen lisäksi uutta läheisenpäivää, jota vietettäisiin maaliskuun toisena sunnuntaina.

–Nykyistä arvomaailmaa kunnioittaen ehdotan, että isänpäivä sekä läheisenpäivä virallistettaisiin erillisiksi liputuspäivikseen. Näin kunnioitamme perheiden monimuotoisuutta samalla, kun luomme yhteiskuntaan arvopohjaa, jossa jokainen huoltaja on liputuksen arvoinen, Oinonen sanoo tiedotteessa.

Oinonen huomauttaa, että uutta perheiden monimuotoisuutta huomioivaa varhaiskasvatussuunnitelmaa soveltaen yksittäisissä päiväkodeissa on siirrytty viettämään läheisenpäivää isänpäivän sijaan. Oinosen mielestä tämä ajaa väistämättä isät eriarvoiseen asemaan suhteessa äiteihin ja polkee isien oikeuksia.

–Mielestäni kummatkin, niin isät kuin äiditkin ovat ansainneet omat viralliset liputuspäivänsä. Mikäli tavoitteena on oikea tasa-arvo, niin toteutuessaan isänpäivän liputuksen virallistaminen olisi valtiovallalta positiivinen ele tasa-arvon kehittämiselle tulevaisuudessa, Oinonen sanoo.

Lue lisää:

Lapsiasiavaltuutettu haukkuu läheisenpäivän ja vaatii isänpäivän viettoa

Timo Soini paukauttaa ”läheisenpäivästä”: ”Umpihullua”