Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ryöpyttää kovin sanoin kokoomuslaisten ulostuloja sote-uudistuksesta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ja puoluesihteeri Janne Pesonen tyrmäsivät aikaisemmin viikonloppuna keskustan sote-mallin. Lue lisää: Uusi sote-riita repesi: ”Näyttää uhkaavasti siltä, että halutaan tehdä uusi taso suomalaisten verotukseen”

Kokoomuslaisten ulostuloihin on vastannut suorin sanoin myös sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero. Hän toteaa, että vain viikko sen jälkeen, kun hallituspuolueet olivat tiukasti tukeneet uudistusta ja syyttäneet oppositiota vastustuksesta olivat ne kaikki sitä mieltä että olisi pitänyt tehdä toisin.

”Suurempaa takinkääntöä en kyllä muista nähneeni ja nyt kaikki esittelevät omia mallejaan, aivan kun edellistä neljää vuotta ei olisi ollutkaan”, hän sanoi puheessaan puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina.

Riikka Pirkkalainen huomauttaa, että kokoomus on keskeisistä puolueista ainoa, jolla ei ainakaan toistaiseksi ole ollut esittää omaa vaihtoehtoa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi.

”Eiköhän pysytä tosiasioissa, kokoomus”, hän lataa tiedotteessaan.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen isoin ongelma on Pirkkalaisen mukaan eriarvoisuus: osa pääsee lääkäriin heti, osa joutuu jonottamaan jopa kuukausia. Hän muistuttaa, myös vanhustenhoidon puutteista.

”Suomessa vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että näiden ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista ja sitä, että palvelut hoidetaan kuntia leveämmillä hartioilla. On melkoinen suunnanmuutos, että kokoomus on oikeastaan ainoana puolueena asettunut nykymenon kannalle. Tekemättömyys tarkoittaisi näiden yksityisten hoiva- ja terveysjättien lopullista marssia maamme sosiaali- ja terveyspalveluihin. Joutuu kysymään, sitäkö todellisuudessa halutaankin”, Pirkkalainen kommentoi.

Kuntapohjaisen malli jatko tarkoittaisi hänen mukaansa, että suomalaiset olisivat jatkossakin epätasa-arvoisessa asemassa palveluiden suhteen sen mukaan, missä asuvat.

”Kun omaa ratkaisua ei ole, kokoomus on lähtenyt vääristelemään muiden vaihtoehtoja ja näyttää väittävän, että esimerkiksi keskustan ratkaisu tarkoittaisi lisää hallintoa ja lisää veroja. Tämähän ei ole totta.”

”Kokonaisverotus ei nouse”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokinen arvioi aikaisemmin, että keskustan maalailema ylimääräinen maakuntavero olisi kuitenkin omiaan nostamaan kokonaisveroastetta, sillä maakuntavero toisi mukanaan uuden verotason valtion ja kunnan verotuksen päälle.

Pirkkalainen vastaa tähän, että keskustan vaihtoehto päinvastoin vähentää hallintoa, kun sosiaali- ja terveyspalveluja hoitaisi nykyisten noin 400 järjestäjän sijaan 18 maakuntaa.

”Kokonaisverotus ei siitä nouse”, hän sanoo.

”Ihmiset ovat kyllästyneet politiikassa jylläävään riitelyyn ja tahalliseen väärinymmärtämiseen. Rakentavina terveisinä Kokoomuksen suuntaan: eiköhän pysytä tosiasioissa ja luoteta siihen, että kyllä ihmiset osaavat ilman tympeää vääristelyä päättää, kenen ratkaisulle tukensa antavat”, Pirkkalainen jatkaa.

Puoluesihteeri Janne Pesonen kertoi viikonloppuna, että kokoomus esittelee ensi viikolla omia ajatuksiaan sote-palveluiden kehittämiseksi. Pesosen mukaan ne pohjaavat nykyiseen kuntaperusteiseen rakenteeseen.

”Jos kokoomuksella joku näkemys on, se tuntuu puheenjohtaja Petteri Orpon kannanottojen perusteella olevan, että ei tehdä yhtään mitään. Se kuulostaa Jan Vapaavuoren sotelta”, Pirkkalainen kuittaa.

Sirpa Paatero moittii sekä kokoomuksen että keskustan malleja.

”Vapaaehtoisilla kuntayhtymilä tai kuntarakenteen muutoksella asia ei ole tähän mennessä edennyt, joten kokoomuksen versio ”ei tehdä mitään” tuskin riittää vastaukseksi, ja aikamoista on että ovat nyt kuntien puolustajia kun ovat juuri olleet kieltämässä kuntien minkäänlaisen osallistumisen sote-tuotantoon. Vastaus ei myöskään ole keskustan koko valtion aluehallinnon yhdistäminen sote-uudistukseen.”

Lue myös:

Nyt tuli maailmalta ensimmäinen reaktio soten kaatumiseen – Strategi: ”Ei ole helppoa”

Keskusta julkaisi uuden sote-mallinsa – Se muistuttaa kovasti sdp:n mallia