Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on asettanut sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista ja johtamista tukevan koordinaatioryhmän uuden koronaviruksen takia.

STM tiedottaa, että ryhmän tavoitteena on tehostaa johtamista ja toimenpiteiden koordinointia STM:n toimialalla.

Koordinaatioryhmän tehtävä on suunnitella, johtaa ja sovittaa yhteen uudesta koronaviruksesta aiheutuvia torjuntatoimenpiteitä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Lisäksi se tukee Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL), Fimeaa, Valviraa, aluehallintovirastoa ja kuntien sekä kuntayhtymien viranomaisia näiden toiminnassa uhan torjumiseksi.

LUE SEURAAVAKSI:

Koordinaatioryhmän alaisuudessa toimii operatiivinen ryhmä. Sen tehtävänä on ylläpitää tilannekuvaa kentällä ja sovittaa yhteen varautumisen toimenpiteitä. Ryhmien toimikausi on voimassa toistaiseksi.

STM vastaa Suomessa valtakunnallisesta terveydenhuollon häiriötilanteisiin tai niiden uhkaan varautumisesta sekä kyseisten tilanteiden johtamisesta.

Maailman terveysjärjestö WHO on julkistanut COVID-19-viruksen aiheuttaman epidemian kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.

LUE SEURAAVAKSI:

STM ja THL tekevät yhteistyötä WHO:n, EU:n jäsenmaiden, EU:n komission terveyspääosaston sekä Euroopan tautien ehkäisy- ja torjuntakeskuksen (ECDC) kanssa kaikkien tartuntatautien leviämisen estämiseksi.

Lisäksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk) kertoo, että sosiaali- ja terveysvaliokunta saa torstaina terveysviranomaisten ”infon tilanteesta”.

”Italian tilanteen vuoksi koronan leviämisen riskit ovat nousseet uudelle tasolle Euroopassa. Ei pidä panikoitua, mutta varautua kyllä”, Vehviläinen toteaa Twitterissä.

LUE SEURAAVAKSI:

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n entinen johtaja, nykyinen sdp:n kansanedustaja Aki Lindén on jo aiemmin vaatinut Suomea varautumaan koronavirusepidemiaan.

”En ole mielestäni pessimisti vaan realisti: kyllä se tulee leviämään maapallolla vielä ’pahemman kerran’, ja harva valtio pystyy samanlaisiin eristystoimiin kuin Kiina. Glups. Kaikki varautumisskenaariot on syytä olla”, hän tviittasi lauantaina.