Uusi polttoainemerkintöjä koskeva asetus on astunut voimaan tänään, Trafi kertoo. Huoltoasemilla tulee näkymään vanhojen polttoainemerkintöjen rinnalla uusia, yleiseurooppalaisia merkintöjä.

Trafi kehottaa tarkkuuteen bensatankilla asioidessa.

Yleiseurooppalaisissa symboleissa bensan merkki on ympyrä, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin etanolipitoisuus. Dieselin merkki on neliö, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin biokomponenttien osuus.

XTL-merkintä dieselissä kertoo sen olevan parafiinista, niin sanottua uuden sukupolven dieseliä. Kaasumaisten polttoaineiden merkkinä on vinoneliö, jonka sisällä kerrotaan kaasun tyyppi.

”On hyvä huomata, että uusissa merkinnöissä dieseliä kuvaavan neliön keskellä on B-kirjain, joka osoittaa biokomponenttien osuutta samalla tavoin kuin E-kirjain osoittaa bensan etanolipitoisuutta. B-kirjaimen käyttö dieselin yhteydessä saattaa vaikuttaa suomalaisittain erikoiselta, mutta tämän ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa sekaannuksia Suomessa tankkaaville, sillä uusien symboleiden pitäisi tulla vain tuttujen, kansallisten merkintöjen rinnalle. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana huoltoasemilla ja varmistaa, että tankkaa ajoneuvoon sopivaa polttoainetta”, erityisasiantuntija Keijo Kuikka sanoo tiedotteessa.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan EU ottaa yhtenäisen merkinnät käyttöön, jotta kuluttajat osaisivat valita autolleen sopivan polttoaineen missä tahansa Euroopassa liikkuessaan. Kuikan mukaan ehdotonta hyötyä uusista merkinnöistä onkin muualla Euroopassa autolla liikuttaessa.

Autoalan tiedotuskeskus kertoo lisää merkinnöistä

Autoalan tiedotuskeskus kertoo merkinnöistä lisää tiedotteessaan.

Bensiinin merkkinä ympyrä:

Bensiinien ja etanoliseospolttoaineiden merkki on ympyrä, jossa E tarkoittaa bensiiniin sekoitettuja biokomponentteja ja sen jälkeen esitetty luku suurinta sallittua biokomponentin sekoitussuhdetta etanoliksi laskettuna. Suomen yleisin bensiinilaatu on E10, jossa voi olla sekoitettuna enintään 10 prosenttia etanolia.

Dieselin merkkinä neliö:

Dieselpolttoaineiden merkki on neliö, jossa B tarkoittaa dieselpolttoaineissa olevia sallittuja esterityyppisiä (FAME) biodieselkomponentteja ja sen jälkeen oleva luku biokomponentin suurinta sallittua sekoitusosuutta. Polttoaineessa voi lisäksi olla muita kuin esterityyppisiä biokomponentteja, joita voi polttoaineen laatustandardien mukaisesti sekoittaa dieselpolttoaineeseen. Esimerkiksi B7 tarkoittaa dieselpolttoainetta, jossa voi olla sekoitettuna enintään 7 prosenttia esterityyppistä biodieseliä.

XTL tarkoittaa parafiinistä dieseliä, jota voidaan valmistaa myös uusiutuvista raaka-aineista.

Kaasumaisten polttoaineiden merkkinä vinoneliö:

Suomessa myytäviä kaasumaisia polttoaineita ovat maakaasu, biokaasu ja vety. Maakaasu ja biokaasu koostuvat pääosin metaanista. Maakaasu on fossiilista alkuperää, uusiutuva biokaasu puolestaan valmistetaan eloperäisestä materiaalista, esimerkiksi yhdyskuntajätteestä tai teollisuuden sivutuotteista. Maa- ja biokaasun merkinnät ovat samanlaiset, sillä kaasut eivät käytännössä koostumukseltaan eroa toistaan. Maa- ja biokaasu voi olla paineistettua (CNG) tai nesteytettyä (LNG). Vetyä voidaan käyttää polttoaineena vain polttokennoautoissa.