Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tiesi maansa tiedustelun ja erikoisjoukkojen olevan Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin jäljillä päättäessään yllättäen vetää USA:n joukot pois pohjoisesta Syyriasta, sanomalehti New York Times kertoo.

USA:n erikoisjoukkojen kommandot surmasivat terroristijohtaja al-Baghdadin Pohjois-Syyrian Idlibissä viikonloppuna. New York Timesin mukaan pitkään valmisteltu jäljitysoperaatio oli vaarantua, kun Trump ilmoitti aiemmin lokakuussa vetävänsä amerikkalaisjoukot pois alueelta. Presidentin päätös pakotti erikoisjoukot kiirehtimään operaatiotaan, jotta Yhdysvaltain toimintakyky alueella ei ehtisi hiipua täysin.

Yhdysvaltain puolustushallinnon tiedetään vastustaneen Trumpin äkkinäistä päätöstä Syyrian kurdialueilta vetäytymisestä, vaikka vetäytyminen kuuluikin Yhdysvaltain suunnitelmiin pitkällä tähtäimellä.

Trump oli kuukausien ajan tietoinen siitä, että Yhdysvaltain tiedustelu ja erikoisjoukot olivat lähestymässä al-Baghdadin olinpaikkaa, ja operaatio oli myös presidentille tärkeysjärjestyksen kärjessä. Epäselvää on NYT:n mukaan, miten tarkasti presidentti harkitsi al-Baghdadi-operaation vaarantumista ilmoittaessaan Syyria-päätöksensä.

NYT:n tiedustelulähteet kommentoivat, että lauantain eliminointioperaatio onnistuisi lähinnä Trumpin toimista huolimatta kuin niistä johtuen.

LUE MYÖS: