Toimihenkilöliitto ERTO on tyytyväinen hallituksen päätökseen parantaa palkkatukea. Hallitus on päättänyt kehysriihessään nostaa järjestöille suunnatun sataprosenttisen palkkatuen enimmäismäärää 4000 henkilötyövuoteen. Tällä hetkellä järjestöjen täyden palkkatuen määrä on 3000 henkilötyövuotta.

ERTO toteaa esittäneensä vastaavaa uudistusta ja olevansa päätökseen tyytyväinen. Puheenjohtajan Juri Aaltosen mielestä palkkatukimuutos on toivottu, odotettu ja tarpeellinen.

”Järjestöjen käytössä olevan 100 % palkkatuen henkilötyövuosimäärän nostaminen tuhannella tarkoittaa käytännössä tuhannen yli kaksi vuotta työttömänä olleen vaikeasti työllistyvän työllistymistä vuoden 2019 aikana. Tämä on iso ja merkittävä asia”, Aaltonen sanoo tiedotteessa.

Aaltosen mukaan työmarkkinoiden pahin ongelma on pitkäaikaistyöttömyys ja palkkatukimuutos tuo pientä apua juuri tähän kovimpaan ytimeen.

Palkkatuen määrärahoja on märää lisätä ja tukimekanismia yksinkertaistaa. Tällä hetkellä 100 prosentin palkkatukea saa elinkeinotoimintaa harjoittamaton organisaatio, esimerkiksi yhdistys tai säätiö, kun se palkkaa vähintään kaksi vuotta työttömänä olleen henkilön. Palkkatukea voi saada enintään vuoden verran maksimissaan 1800 euroa kuukaudessa. Palkkatukea myönnetään 65 prosenttiseen työaikaan asti.

”Toistaiseksi ei ole tiedossa uudistusten yksityiskohdat, mutta kaikki vaikeasti työllistyvien työllistymistä helpottavat uudistukset ovat hyviä asioita. Hyvänä voi pitää myös hallituksen suunnittelemaa palkkiota niille yrityksille, jotka palkkaavat tukeen oikeutetun toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.”

Sen sijaan ERTO joutui pettymään siihen, ettei hallitus perunut irtisanomissuojan heikennystä, jota suunnitellaan pieniin yrityksiin. Aaltosen mielestä hallituksen suunnitelma heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä ei perustu faktoille.

Lue lisää: Pienten yritysten irtisanomissuoja heikentymässä – Liittopomo äimänä: ”Edes hallituksen oma muistio ei tue työllisyystoiveita”