Vihreiden meppimäärän nousu eurovaaleissa ja menestys etenkin Saksassa nostaa ympäristöasioita korkeammalle Euroopan unionin agendalla tulevalla viisivuotiskaudella. Niin sanottu hiilivero tekee tuloaan, kertoo verkkolehti Politicon eurooppalainen painos.

Lehden mukaan ”kaikki” Euroopan politiikassa puhuvat nyt vihreistä veroista – eli hiilidioksidipäästöjen verottamisesta jossain muodossa – keinona vähentää päästöjä ja siirtyä kohti uusiutuvan energian käyttöä ja parempia kulutustottumuksia.

Lue myös: Enää ei auttaisi, vaikka Suomen kaikki 30-vuotiaat alkaisivat synnyttää kolmosia – Syntyvyyskatastrofin outo erikoispiirre erottaa Suomen muista maista

Hiiliverosta on monia muotoja. Politicon mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehdottaa hiiliveroa Euroopan rajat ylittävään tuontiin, Espanja korkeapäästöisen tuontienergian verottamista ja Hollanti lentoveroa.

Myös väistyvä komissio on ajanut päästöverojen käyttöönottoa.

”Meiltä puuttuu energiaverotuksen moderni kehikko, joka vastaa kunnianhimoamme”, sanoi energia- ja ilmastokomissaari Miguel Arias Cañete huhtikuussa.

Eurovaalikampanjan aikana monet kärkiehdokkaat myös vihreiden ulkopuolelta ajoivat hiiliverotusta Eurooppaan.

”Miksi me emme verota kerosiinia? Me verotamme polttoainetta autoissa ja junissa, mutta emme lentokoneissa. Se ei käy”, sanoi sosiaalidemokraattien kärkiehdokas Frans Timmermans.

Verolle tarvitaan jäsenmaiden yksimielinen hyväksyntä. Komissio on pyrkinyt muuttamaan tätä vaatimusta, mutta pyrkimys ei välttämättä mene läpi.

Vihreiden meppien määrä Euroopan parlamentissa kasvoi eurovaaleissa päättyvän kauden 50 edustajasta 69 edustajaan. EU:n mahtimaa Saksan 96 mepin joukkoon mahtui jo 22 vihreää edustajaa.

LUE MYÖS:

Vanha valta murtuu, vihreille ennennäkemätön voitto: Vääntö huippupestistä alkoi heti

Jussi Halla-aho: Uusi kansallismielinen ryhmä syntymässä, mukana 9 puoluetta – ”Nyt näyttää hyvältä”

Lentovero Suomeenkin? – Arvio: Vihreiden hallituspaikasta voimakas noste, poliittisesti mahdollista

Ruotsissa tapahtuu käännös: Lentovero lopetetaan – voimassa alle vuoden

Vasemmistoliitto haluaa lentoveron – ”Keski- ja suurituloiset maksavat”