Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kaataisi hallituksen keskeiset sote- ja maakuntauudistukset. Lepomäki tiedotti poikkeuksellisesta hallituksen esitysten vastaisesta kannanotostaan keskiviikkona ja kertoo näkemyksensä myös Puheenvuoron blogissaan.

Kansanedustajan mielestä hallituksen valmistelemaa esitystä ”sote-uudistukseksi, valinnanvapauslaiksi ja maakuntauudistukseksi ei pidä viedä eteenpäin”.

– Mielestäni nyt on aika todeta, että sote-esitys ei täytä sille asetettuja tavoitteita. Säästöjä ei tällä mallilla saa aikaiseksi, eikä ole syytä olettaa, että malli parantaisi asiakkaiden palvelun laatua tai hoidon saatavuutta. Valinnanvapausmalli ei johda suotuisaan kilpailuun, Lepomäki sanoo.

Hänen mukaansa valinnanvapausmallissa maksetaan asiakkaiden määrästä eikä potilaiden hoidosta.

– Markkinat keskittyvät muutaman suuren tuottajan ympärille, joilla on jatkossa kaikki valta. Pienillä tuottajilla ei ole tässä mallissa mitään jakoa, Lepomäki perustelee.

Lepomäki näkee ongelmaksi myös maakuntien roolin. Hänen mukaansa maakunnilla ei ole kannustimia tehokkaaseen rahankäyttöön, koska niiden järjestämisvelvoite ja rahoitus on asetettu ylhäältä. Kun rahat loppuvat, valtio ei voi vetää rahahanoja kiinni, Lepomäki sanoo.

– Maakunnista tulee maksuautomaatteja, jotka välittävät valtion rahaa palveluntuottajille, kansanedustaja sanoo.

– Ratkaisuksi jää valtion verotuksen nostaminen. Suomalaiset ovat jo entisestään himoverotettuja.

Kokoomuslainen asettuukin suoraan nokikkain keskustan hellimän, sote-uudistukseen kytketyn maakuntauudistuksen kanssa.

– Sote-uudistus ei edellytä massiivista hallinnollista remonttia. Todellinen valinnanvapaus on mahdollista saada aikaan Kelan rahoittamalla valtakunnallisella “raha seuraa asiakasta” -mallilla, jonka pohjana toimii nykyinen Kela-korvausten malli, Lepomäki sanoo.

Hän viittaa myös tuoreeseen keskusteluun EU-säädösten ja -oikeuden vaikutuksesta soteen. Kansanedustaja arvioi, että ”valinnanvapausmalli saatetaan joutua ennemmin tai myöhemmin perumaan keskeisiltä osin joka tapauksessa, koska se törmää EU-oikeuteen”. Samaa kritiikkiä on esittänyt oppositio. LUE MYÖS: Suomen sote osui nyt keskelle EU-mylläkkää – Opposition vaatima syynäys käytännössä hyödytön

– On riski edetä mallilla, jonka palvelu- ja rahoitusratkaisua joudutaan tulevaisuudessa korjaamaan. Ainoa mikä pysyisi, ovat maakunnat. Kun maakuntahallinto kerran olisi olemassa, organisaatio kyllä keksii itselleen tehtävät, jos niitä ei ole, Lepomäki katsoo.

Hallitus on tuomassa esityksensä sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslaiksi eduskuntaan ensi viikolla.

Näkyvistä kokoomuslaisista etenkin Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on toistuvasti ilmoittanut vastustavansa maakuntauudistusta ja toivonut sen perumista. Epäilyksiä ovat esittäneet muutkin kokoomuspoliitikot.

Lue lisää:

Vapaavuoren kapina etenee – keskusta tyrmää vaatimuksen: ”Juna meni jo – maakuntauudistus tulee”

Kokoomuskonkari varoittaa terveysjättien vallasta: ”Valtava asemiin hakeutuminen” jo käynnissä