Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa tänään, että hallitus on pyytänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ää valmistelemaan ”liikennevalomallin” Suomeen ulkomailta tuleville matkailijoille koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Kyse on havainnollistavasta mallista ja tiedotuksellisesta asiasta, Marin kertoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiruru (sd) puhui maanantaina kaikkien riskimaista tulevien pakkokaranteeneista, mikä on herättänyt hämmennystä. Marin toisti nyt, että karanteenipäätökset tekevät aina terveysviranomaiset eikä hallitus voi tehdä asiasta poliittista päätöstä.

Marin sanoi, että testaus on ensisijaisesti vapaaehtoista, mutta pakollinen testaus on viranomaispäätöksellä mahdollista.

Hallitus on pyytänyt THL:n valmistelemaan liikennevalomallin, jolla havainnollistetaan, millaiset toimenpiteet tulevat kyseeseen eri maista saapuessa. Alueet luokitellaan punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin maihin, Marin kertoi.

Punaiseksi luokitellusta maasta tulevat todennäköisesti testataan ja lääkäri voi määrätä pakkokaranteeniin. Keltaiseksi luokitellusta maasta tuleville suositellaan omaehtoista karanteenia. Vihreästä eli turvalliseksi luokitellusta maasta tuleville ei ole tarpeen olla karanteenissa. Ilmaantuvuusraja on 8 tapausta 100 000 ihmistä kohden viimeisten kahden viikon ajan.

”Myös näistä maista tuleville viranomaisten tekemät karanteenipäätökset ovat mahdollisia”, Marin kuitenkin sanoi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti selvensi eilen Uuden Suomen haastattelussa, että pakkotestaus tai pakkokaranteeni edellyttää aina tartuntatautilääkärin tekemää henkilökohtaista arviota siitä, että henkilö on altistunut koronavirukselle.

LUE LISÄÄ: