Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on tänään julkaissut tietoja jäsenkyselystään, joka liittyy hallituksen kaavailemiin työelämäuudistuksiin. Eilen Uusi Suomi kertoi terveydenhoitoalan Tehy-liiton jäsenkyselystä, jonka perusteella moni hoitaja harkitsee jopa alanvaihtoa.

LUE LISÄÄ: Nyt kypsyivät Suomen hoitajat – Jos nämä luvut toteutuvat, ”olemme pulassa”

SuPer kertoo, että sen kyselyyn vastasi 15 939 jäsentä. Puheenjohtaja Silja Paavola kertoo Uudelle Suomelle, että kysely tehtiin koko jäsenistölle kohdennettuna nettikyselynä lokakuussa. Vastauksia kerättiin noin viikon ajan.

- Kyselyyn tuli runsaasti avoimia vastauksia (900 sivua), jotka kertoivat työn jo ennestään suuresta kuormittavuudesta ja pienestä palkasta. Superilaisten mitta on täysi, liitto kuvailee tuloksia.

- Siellä oli vain kaksi kohtaa, joissa oli avoin vastaus. Kysyimme, suostuvatko jäsenet eri hallituksen pakkolakiesityksiin, kuten arkipyhiä, lomarahoja, vuosilomaa ja sairauskarenssia koskeviin heikennyksiin, Paavola kertoo.

Jäseniltä kysyttiin, mistä he olisivat valmiita luopumaan. Liiton mukaan moni vastasi, ettei lähi- ja perushoitajilta voida enää ottaa mitään. Paavolan mukaan kaikkiin kohtiin ei-vastauksia tuli reilusti yli puolet.

- Nämä saavutetut edut ollaan saatu neuvottelemalla, ne ei ole "ilmaiseksi" tulleet. Me 3 vuoroa tekevät luovumme jo paljosta pelkästään työmme takia. Kaikki sitä eivät ymmärrä, sen ymmärtää vasta kun on itse tehnyt 3-vuorotyötä, kuuluu yksi vastaus.

- Hoitoalaa on alasajettu vuodesta 1991. Oikeastaan en ole valmis luopumaan mistään. Odotan vain että pääsen pois "painajaisunesta" nimeltään työelämä, kertoo toinen.

Paavolan mukaan superilaisten kanta lomarahoihin on tiukentunut kesästä. Paavolan mukaan vielä kesällä jäsenistössä oli enemmän valmiutta suostua lomarahojen leikkauksiin, mutta nyt niihin suhtaudutaan yhtä kielteisesti kuin muihinkin hallituksen suunnitelmiin.

SuPerin tiedotuspäällikkö Sari Tirronen kertoi liiton blogissa aiemmin tässä kuussa hoitajien tunnoista.

- Kiukku on suuri ja se on etsinyt ulospääsyä viime viikkoina. Perjantain 18.9. mielenilmaus oli tästä suurin, Tirronen kirjoitti.

Tirrosen mukaan yhdessä liittoon tulleessa palautteessa kerrotiin, että ”taukotilasta vietiin tuolit pois, jotta töissä ei turhaan istuskeltaisi.

- Jokainen, joka tekee työtä tauotta, jopa ilman ruokataukoa, tuntien syyllisyyttä, kun ei ehdi hoitaa esimerkiksi vanhusta niin hyvin kuin haluaisi, miettii varmasti, mistä ihmeestä tässä voisi vielä tehostaa, Tirronen kirjoittaa.

- Kysymys ei ole siitä, etteivätkö työntekijät ymmärtäisi, missä tilassa valtion talous on. Jotain on tehtävä, mutta suunnitellut säästötoimet koetaan kohtuuttomina nykyisessä tilanteessa. Monesta tuntuu, ettei ole mistä tehostaa tai tinkiä. Palkka on pieni ja työn kuormittavuus kasvaa koko ajan, hän jatkaa.