Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät hallituksen muodostamista koskevaan neuvotteluun. Neuvottelu pidetään 12.3. klo 14.30.

”Tulen ehdottamaan eduskuntaryhmille, että nykyinen hallitus jatkaisi toistaiseksi toimitusministeristönä. Perustelen tätä eduskuntavaalien läheisyydellä. Arvioni mukaan tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta”, Kaikkonen sanoo kutsussaan.”Prosessista on konsultoitu oikeuskansleria. Olen keskustellut asiasta myös tasavallan presidentin kanssa”, hän jatkaa.

Kaikkosen aikeet eduskuntaryhmien neuvottelusta herättivät aikaisemmin viikonloppuna hämmästystä. Muun muassa valtiotieteen professori Kimmo Grönlund huomautti, että vaalit pitäisi käydä ensin. Lue lisää: Professori tyrmää Antti Kaikkosen aikeet: ”Ajatus on täysin kestämätön”

Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro pitää kuitenkin tarkoituksenmukaisena, että asiasta päätetään eduskunnassa.

”Tässä tilanteessa (eduskunta jouduttaisiin kutsumaan koolle vain jotta presidentti voisi nimittää hallituksen, jonka taas pitäisi liki saman tien erota) on perusteltua, että tunnustelujen pitämättä jättämisestä päätetään eduskunnassa siten kuin pidetään tarkoituksenmukaisena”, hän kommentoi Twitterissä.

Hän huomauttaa, että perustuslakiuudistuksessa siirrettiin tietoisesti valtioneuvoston muodostamisvaltaa presidentiltä eduskunnalle.

”Menettelyä eduskunnassa taas säännelty vain löyhästi. Pyrkimys varmistaa, että eduskunta voi toimia tarkoituksenmukaisesti.”

Antti Kaikkonen tarkensi myöhemmin Twitterissä, että neuvottelukutsu koskee vain hallitusneuvotteluja.

”Siinä yhteydessä ei ole tarkoitus keskustella sotesta”, hän sanoi.