Hallitusneuvotteluita vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo, että hallitusohjelma ja ministerijako on saatu valmiiksi.

”Vajaan neljän viikon urakka on nyt takana. Hallitusohjelma on valmis ja ministerijako on tehty. Kiitos kaikille hyvähenkisestä, rakentavasta ja ratkaisuhakuisesta neuvotteluprosessista”, hän tviittasi sunnuntai-iltana.

Rinteen mukaan hallitusohjelmasta tiedotetaan huomenna maanantaina kello 10.30.

STT:n mukaan uuteen hallitukseen tulee 19 ministeriä. Tämä tarkoittaa sitä, että ministereitä on tulossa kaksi lisää, sillä Juha Sipilän (kesk) hallituksessa oli 17 ministeriä.

Rinne on aikaisemmin arvioinut, että hallitus voisi olla nimitettynä ensi perjantaina.

Hallitusohjelman sisällöstä sopuun pääseminen ei vielä tarkoita hallituksen syntymistä, sillä neuvotteluihin osallistuvien puolueiden päättävien elinten täytyy vielä hyväksyä ohjelma ja hallitukseen lähtö. Rinteen hallituksen synnyn edessä on erityisesti kaksi kysymysmerkkiä: hyväksyykö keskustan puoluevaltuusto ohjelman – ja millaisen tuloksen antaa vasemmistoliiton nettipohjainen, neuvoa-antava jäsenäänestys.

Keskusta asetti hallitukseen menolle kymmenen kynnyskysymystä, joista muun muassa maakuntamallin käyttö sote-uudistuksen pohjana on jo täyttynyt. Vasemmistoliitolla kynnyskysymyksiä on seitsemän.

Antti Rinteen mukaan hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat ensi viikolla ”retriittiin” käsittelemään hallitusohjelmaa ja sen jälkeen sen hyväksyttäisiin puolue-elimissä.