Tuhteja kasvueväitä ei ole näköpiirissä talouden jyrkän pudotuksen jälkeen. Tänään uuden talousennusteen julkistanut valtiovarainministeriö ennustaa, että tänä vuonna Suomen talous supistuu tasan kuusi prosenttia.

Ennusteessa on oletettu, että koronaepidemia hiipuu vähitellen pois, eikä syksyllä tule toista epidemia-aaltoa.

Valtiovarainministeriö ennustaa, että Suomen talous kasvaa ensi vuonna 2,5 prosenttia vuonna ja 1,7 prosenttia vuonna 2022.

Valtiovarainministeriön ylijohtajan Mikko Spolanderin mukaan tuki yrityksille, työllisyydelle ja toimeliaisuudelle kantaa meitä yli kriisin mutta heikentää julkista taloutta merkittävästi.

”Elvytyksen ja jälleenrakennuksen rinnalla pitää pian päättää toimista, joilla vakautetaan julkinen taloudenpito pidemmällä aikavälillä”, Spolander sanoo tiedotteessa.

VM:n ennuste osuu karkeasti samaan haarukkaan kuin monet viime aikoina julkaistut talousennusteet.

Useissa viime viikkoina julkaistuissa talousennusteissa on Suomelle ennustettu keskimäärin noin 6–7 prosentin ympärillä olevaa talouden supistumista tälle vuodelle.

Valtiovarainministeriön ennusteessa huhtikuussa oli erilaisia skenaarioita talouskasvusta. Valtiovarainministeriö ennusti silloin, että Suomen talous supistuu 5,5 prosenttia tänä vuonna. Oletus oli, että taloutta rajoittavien korona­pandemian aiheuttamien toimien kesto on kolme kuukautta.

Valtiovarainministeriön vaihtoehtoisessa laskelmassa huhtikuussa oletettiin rajoitustoimien kestoksi kuusi kuukautta. Tällöin Suomen talous supistuisi tänä vuonna jopa 12 prosenttia.

Isot vaikutukset julkiseen talouteen

Koronapandemian ja pandemian aiheuttaman talouskriisin vaikutus julkiseen talouteen on erittäin iso.

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan julkinen velka kasvaa tänä vuonna noin 20 miljardilla eurolla noin 71 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Taantuma pienentää verotuloja ja kasvattaa työttömyysmenoja. Valtio myös tukee yrityksiä, työllisyyttä sekä ihmisten toimeentuloa voimakkaasti poikkeusolojen vuoksi. Lisäksi talouskasvua tukevat elvytystoimet kasvattavat julkisia menoja.

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan julkisen talouden alijäämä kasvaa yli 8 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen tänä vuonna.

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan tulojen ja menojen välinen epätasapaino pienenee lähivuosina, kun talouskasvu elpyy ja väliaikaiset tukitoimet päättyvät.

Julkinen talous on 2020-luvun puoliväliä lähestyttäessä silti edelleen selvästi alijäämäinen. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan julkinen velka jatkaa kasvuaan, ja velkasuhde lähestyy 80 prosenttia vuonna 2024.

Hallituksella on tällä tietoa elokuun lopulla olevassa budjettiriihessä edessä isoja ratkaisuja talouspolitiikassa.

Valtiovarainministeriöltä tulee budjettiriiheen uusi ennuste, joka toimii budjettiesityksen perustana.