Energiateollisuus ry:n johtaja Jukka Leskelä kritisoi poliitikkojen toimintaa energia-asioissa. Leskelä sanoo Pohjolan Voiman lehdessä, että politiikan pitää antaa voimakas ohjaus tavoitteeseen pääsemiseksi, mutta antaa yritysten valita keinot.

- Kun poliittinen päättäjä rakentaa energiajärjestelmää, siitä tulee kallis ja huonosti toimiva, Leskelä paukauttaa.

Leskelän mielestä Suomen energiapolitiikka poukkoilee: ensin keksitään muoti-ilmiö, mutta jonkin ajan kuluttua se muuttuu kartettavaksi pahaksi. Hän huomauttaa, että Suomessa on vuorollaan poltettu turvetta, kaasua ja puuta.

- Suomalaisen energiapolitiikan suurin ongelma on epäjatkuvuusongelma: muuttuvasta päätöksenteosta aiheutuva poliittinen riski on jo polttoaineriskiä suurempi, Leskelä sanoo.

EPV Energian toimitusjohtaja Rami Vuola on samaa mieltä.

- Nyt ei voi tietää, mikä on sääntely-ympäristö investoinnin valmistuttua.

- Vastuullinen energiapolitiikka antaa yritysten tehdä investointipäätökset. Päättäjien tehtävänä on luoda investoinneille suotuista ympäristö, ei päättää yritysten ouolesta. Vastuullista ei myöskään ole ohjata yrityksiä toimimaan jollain tavalla ja sitten muuttaa säännöksiä. Siitä lankeaa iso lasku sekä asiakkaille että yhtiöille, sanoo Leskelä.

Hallitus on linjannut tavoitteekseen luopua kivihiilen käytöstä vuoteen 2030 mennessä. Lappeenrannan teknisen yliopiston professori Jarmo Partanen sanoo Pohjolan Voiman lehdessä, että Suomessa on turhaan vallalla joko-tai-keskustelu energiavaihtoehdoista. Hän korostaa, että Suomessa tarvitaan monipuolista energiantuotantoa.