Iranilaiset ovat vastanneet erittäin kovin sanon Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille, joka ensin määräsi sotilaallisen iskun Iraniin ja sitten perui sen.

Sekä Iranin armeijan että maan ulkoministeriön edustajat ovat varoittaneet Trumpia sotilasiskun seurauksista.

”Sotilaallinen virhe viholliselta, etenkin USA:lta tai sen liittolaisilta olisi sama, kun he ampuisivat ruutitynnyriin, joka sitten polttaisi USA:n, sen intressit ja liittolaiset”, kenraali Abolfazl Shekarchi kommentoi iranilaiselle uutistoimisto Tasnimille.

Ulkoministeriön tiedottaja Abbas Mousavi puolestaan ilmoitti Iranin vastaavan kovin ottein mihin tahansa Iranin rajojen ylittämiseen.

CNN:n mukaan Donald Trump on kertonut asettavansa uusia Iranin vastaisia pakotteita.

Lue myös: Tutkija varoittaa USA:n ja Iranin tilanteesta: ”Jos Iran jatkaa, sota näyttää väistämättömältä”

Trump sanoi tv-haastattelussa perjantaina USA:n olevan valmis neuvotteluihin, mutta Iranin ydinaseiden valmistusta ei tulla missään tapauksessa sallimaan.

”En halua sotaa, mutta jos sellainen tulee, siitä tulee ennennäkemätön tuho siinä tapauksessa, että konfliktiin ajaudutaan”, hän sanoi uutistoimistojen mukaan NBC:lle.

Trump määräsi myöhään torstaina sotilaallisen iskun Irania vastaan, mutta perui käskyn 10 minuuttia myöhemmin. CNN:n mukaan hän toimi vastoin yksimielisten neuvonantajiensa ohjeita.

Iranin ja Yhdysvaltain välit kiristyivät torstaina, kun Iran kertoi ampuneensa alas maan ilmatilassa amerikkalaisen miehittämättömän vakoilulennokin. Amerikkalaisten mukaan lennokki ammuttiin alas kansainvälisessä ilmatilassa Hormuzinsalmessa.

Lue lisää:

Donald Trumpilta uusi uhkaus Iranille: ”En halua sotaa, mutta jos se tulee, siitä tulee ennennäkemätön tuho”

Donald Trump: ”Iran teki erittäin suuren virheen” - Vladimir Putin varoittaa katastrofista