Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä selvitti sunnuntaina Uudelle Suomelle, mikä on ero keskustan ja sdp:n eläkelupausten välillä. Hän korosti, että takuueläkkeiden korotus kohdistuisi kaikkein köyhimpiin eläkeläisiin.

Sipilä linjasi lauantaina keskustan vaalikampanjan avauksessa, että puolue takuueläkkeisiin reilun sadan euron korotuksen. Lupausta verrattiin heti sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen viime vappuna lupaamaan sadan euron nettokorotukseen kaikkiin alle 1400 euron eläkkeisiin. Sipilä tyrmäsi Rinteen ehdotuksen keväällä heti populistisena.

”Se [Rinteen lupaus] on miljardien lupaus ja tämä on 100-200 miljoonan välissä oleva lupaus. Tämä [keskustan lupaus] kohdistuisi kaikkiin köyhimpiin eläkeläisiin ja nostaisi köyhyydestä erittäin tehokkaalla tavalla ison joukon, kymmeniä tuhansia suomalaisia. Tämä ei ole työeläkkeiden korotus vaan takuueläkkeen korotus”, hän sanoi Uudelle Suomelle keskustan vaaliristeilyllä.

Myös Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen huomautti lauantaina, että Rinteen lupauksen kustannusvaikutukset olisivat merkittävästi suuremmat kuin keskustan vaalilupauksen.

”Takuueläkkeen korottaminen 100 eurolla on kustannusvaikutuksiltaan ihan eri mittaluokassa kuin kaikkien alle 1400 € eläkkeitä saavien nettotulojen kasvattaminen 100 eurolla”, hän kommentoi.

ETK laski Uuden Suomen pyynnöstä viime keväänä, että jos Rinteen lupaama korotus olisi tehty vuoden 2017 alusta, eläkemenot olisivat kasvaneet jopa 1,4 miljardilla eurolla.

Ekonomistit nostivat viikonloppuna esiin myös Sipilän lauantaisen lupauksen eläkkeiden indeksijäädytysten lopettamisesta. Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist ihmetteli, miksi Sipilä puhui indeksijäädytysten purkamisesta, kun kansaneläkeindeksin poikkeusmenettely oli alun perinkin suunniteltu vain vuosille 2017-19.

”Niille määräaikaisten jäädytyksien jatkolle ei ole tarvetta. Kun ollut hirveän epäselvä, niin olemme sanoneet sen nyt selvästi: niitä ei tarvitse jatkaa”, Sipilä vastasi.

Lue lisää:

Ekonomistit perkasivat Juha Sipilän vaalilupauksia: ”Mikä ihmeen indeksijäädytyksen purkaminen?”

Kopioiko Juha Sipilä populismiksi haukkumansa Antti Rinteen vappulupauksen? – Ekonomisti: ”Kustannusvaikutuksiltaan ihan eri mittaluokassa”

Juha Sipilän uusi lupaus: ”Yli 100 000 ihmistä saisi työpaikan - Kuvitelkaa, kuinka merkittävä on yksi %-yksikkö”