Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo jatkavansa kuluvan vaalikauden loppuun Euroopan parlamentissa. Tämä tarkoittaa sitä, että hän ottaa kansanedustajan paikkansa vastaan 3. heinäkuuta.

”Olen päättänyt istua tämän kauden loppuun Euroopan parlamentissa, ja otan kansanedustajan tehtävät muodollisesti vastaan 3.7. Ratkaisu ei vaikuta minun tai perussuomalaisten edellytyksiin osallistua hallitustunnusteluihin tai –neuvotteluihin”, Halla-aho sanoo tiedotteessaan.

Hän perustelee ratkaisuaan sillä, että osallistuu tiiviisti parlamenttiryhmien muodostamista koskeviin neuvotteluihin Brysselissä sekä ennen toukokuun lopulla pidettäviä Euroopan parlamentin vaaleja että niiden jälkeen.

”Näitä tehtäviä helpottaa se, että olen parlamentin jäsen. Vastaavasti nämä velvollisuudet häiritsisivät osallistumistani valiokuntatyöskentelyyn eduskunnassa. Koska varsinainen poliittinen työ eduskunnassa ei ala ennen hallituksen muodostamista, läsnäoloni kansanedustajana ei liioin ole välttämätön kyseisten kuukausien aikana.”

Tällä ratkaisulla vältetään Halla-ahon mukaan myös tilanne, että Suomi joutuisi lähettämään hänen tilalleen Euroopan parlamenttiin uuden jäsenen kahdeksi kuukaudeksi aikana, jolloin täysistunto- ja valiokuntatyöskentely on käytännössä jo loppunut.

Heinäkuun alkuun asti Halla-ahon tilalla eduskunnassa istuu varasijalle Helsingin vaalipiirissä jäänyt Mika Raatikainen.

Perussuomalaisten niin sanottu työmies Matti Putkonen syytti viime viikolla muita puolueita siitä, että perussuomalaisten jättämisestä hallituksen ulkopuolelle olisi sovittu etukäteen. Sdp:n puheenjohtaja, hallitustunnustelut myöhemmin tällä viikolla aloittava Antti Rinne tyrmäsi tämän.

Lue myös:

Antti Rinne tyrmää perussuomalaisten väitteen ”kabinettisuhmuroinnista”– ”Ei ole sovittu yhtään mitään”

Jussi Halla-aho: ”Kadun sitä, että olen kauan sitten ilmaissut erilaisia periaatteellisia kantoja tarpeettoman brutaalisti”