Perustuslakivaliokunta tiukentaa käytäntöjään tietovuodon takia. Valiokunnan lausuntoluonnos vuodettiin Ilta-Sanomille, mitä valiokunta pitää vakavana asiana.

Valiokunnalta odotetaan kuumeisesti lausuntoa korjatusta valinnanvapausesityksestä. Viime kesänä esitys meni remonttiin juuri perustuslakivaliokunnan lausunnon takia. Ilta-Sanomat julkaisi torstaina illalla tietoja valiokunnan lausuntoluonnoksesta. Sen mukaan valinnanvapauden voimaantuloa jouduttaisiin lykkäämään.

Vuodon takia valiokunta ryhtyy poikkeustoimiin ja on päättänyt luopua toistaiseksi sähköisen työtilan käytöstä. Lisäksi käsittelyasiakirjoja ei enää lähetetä sähköpostitse ja valiokunnan kokoushuoneen ovet pidetään lukittuna kokousten ulkopuolella. Valiokunnan käsittelyasiakirjat jaetaan jatkossa kokouksessa läsnä oleville kansanedustajille.

–Valiokunta totesi pitävänsä erittäin huolestuttavana, että valiokunnan lausuntoluonnoksen valinnanvapauslaista tai osia siitä on eduskunnan työjärjestyksen 43 a -pykälän vastaisesti levinnyt sellaisten tahojen käyttöön, joilla sitä ei pitäisi olla. Valiokunta katsoi, että asiasta on syytä keskustella eduskunnan puhemiesneuvostossa, valiokunta toteaa päätöksessään.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) piti tilannetta erittäin huolestuttavana.

– Perustuslakivaliokunta käsitteli aamulla heti kokouksen aluksi erittäin huolestuttavaa ja vakavaa vuotoa lausuntoluonnoksesta, joka on ollut julkisuudessa ja totesi, että on varmasti ensimmäinen kerta valiokunnan 110-vuotisen historian aikana, kun näin laajasti on julkisuudessa ja asiattomissa käsissä valiokunnan ei-julkisia asiakirjoja, Lapintie sanoi eduskunnassa toimittajille.

Lue myös:

Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää – IL: Kokoomus aloitti rajun sote-jarrutuksen

Eduskunta: Zyskowiczin toive ei toteudu – tärkeä sote-lausunto siirtyy ensi viikkoon

Krista Kiuru kritisoi hallitusta sote-kiireestä Ylellä: "Tässä on jotain ihmeellistä"

IL: Sote-uudistukseen liittyy isoja riskejä – Aikataulua muutettava