Globaalin paperi- ja metsäteollisuuden näkymät säilyvät negatiivisia. Näin arvioi luottoluokittaja Moody’s. Moody’sin analyytikoiden mukaan alan globaali liikevaihto laskee tulevien 12 kuukauden aikana 4–7 prosenttia.

Koronavirus pompautti alussa esimerkiksi hygieniapapereiden ja verkkokaupan pakkausten kysyntää. Vessapaperin hamstrauksesta huolimatta näiden alasektoreiden näkymät pysyvät negatiivisina, Moody’s kertoo.

Koronan jätti jälkeensä ylitarjontaa, mikä joko rajoittaa hintojen toipumista tai ajaa hintoja alaspäin.

”Uskomme, että kysyntä hidastuu ja viimeaikainen kapasiteetin kasvattaminen painaa hintoja alaspäin”, Moody’s kirjoittaa katsauksessaan.

Käyttöpaperin kysyntään on vaikuttanut negatiivisesti muun muassa se, että virustilanne sulki koulut, toimistot ja ravintolat, jotka vastaavat isoa osaa kysynnästä.

Verkkokaupan lisääntyminen ja puutuotteiden nousseet hinnat paikkaavat vain osittain heikompaa kysyntää sekä paperipakkausten, kulutuspaperin ja sellun alhaisempia markkinahintoja.

Moody’s epäilee, että viimeaikainen trendi, jossa kertakäyttöisiä muovipusseja on korvattu paperipusseilla, voi ottaa hetkellisesti takapakkia tartuntapelkojen takia.

Moody’s laskee sahatavaran ja puutuotteiden näkymät vakaista negatiivisiksi. Sellun näkymät pysyvät negatiivisina.

Moody’sin mukaan alan näkymät voisivat parantua vakaiksi, mikäli globaali liikevaihto kasvaa 0–4 prosenttia seuraavien 12–18 kuukauden aikana.

Toipumisen voisi käynnistää kysynnän elpyminen, talouden kääntyminen kasvuun ja asuinrakentamisen piristyminen. Tarjonnan pitäisi myös sopeutua vastaamaan paremmin heikompaa kysyntää, jotta hinnat nousisivat.

Alan näkymät voisivat kääntyä positiivisiksi, jos globaali liikevaihto kasvaa yli 4 prosenttia tulevien 12–18 kuukauden kuluessa.

Lue seuraavaksi: