Kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen kertoo blogissaan oman selityksensä sille, miksi valiokunta päätti jättää kansalaisaloitteen ilman eduskunnan täysistunnon käsittelyä.

Eduskunnan oppositio höykytti tiistaina hallituspuolueita valtiovarainvaliokunnan ratkaisusta jättää tekemättä mietintö aloitteesta, joka esitti perintö- ja lahjaverosta luopumista. Sdp:n verovastaava Timo Harakka kohdisti arvostelunsa nimenomaan kokoomuksen Heinoseen, joka oli itse kannustanut ihmisiä allekirjoittamaan kansalaisaloitteen. Heinonen ei vielä tiistaina suostunut avaamaan hallituspuolueiden ratkaisua julkisuudessa.

Keskustan riveistä kerrottiin tiistaina , että valiokunta päätyi ratkaisuun muun muassa siksi, että yksikään puolue ei itse asiassa kannata perintöverosta luopumista kokonaan, eivät myöskään keskusta ja kokoomus. Heinonen on eri mieltä kokoomuksen osalta.

”Perintöveron luopumisesta ei olla siis luovuttu. Tässä vaiheessa se ei kuitenkaan ollut tällä tavalla mahdollista ja siksi asia päätettiin jättää henkiin ja osaksi ensi kevään vaalikeskusteluja ja hallitusohjelmaneuvotteluja”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Kokoomus on puoluekokous päätöksellä linjannut, että perintövero ei nykymuodossaan ole enää toimiva. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että siitä on syytä luopua ja siirtyä paremmin ennakoitavaan ja verotuotoiltaan vakaampaan luovutusvoittoverotukseen.”

Heinosen mukaan perintöveroaloitteen käsittely eduskunnassa tyrmättiin nyt siksi, että perintöverosta luopuminen oli törmäämässä seinään.

”Verotuksen yhtä näin isoa palasta ei katsottu mahdolliseksi kumota irrallaan muista veroratkaisuista”, hän kirjoittaa.

”Oppositio haistoi tilanteensa ja olisi halunnut eduskunnan äänestyksestä hakea nopealla tahdilla eduskunnan kielteisen päätöksen perintöverosta luopumiselle. Tämä olisi pysäyttänyt taustaselvitykset mm. luovutusvoittoveron toimivuudesta korvaamaan Ruotsin tapaan perintöveroa. Päätös olisi betonoinut perintöveron myös tulevaisuuteen.”

Tämän vuoksi ”oppositiolle ei annettu mahdollisuutta äänestää asiaa istunnossa kumoon”, Heinonen muotoilee.

Oppositiopuolueet vastustavat perintöverosta luopumista, kun taas hallituspuolueet kokoomus ja keskusta ovat molemmat linjanneet veron uudistamisen ja keventämisen puolesta.

LUE LISÄÄ:

Eduskunnan ”häpeällinen” päätös: Tässä keskustan selitys

Tyrmistys: Eduskunta ei käsittele kansalaisaloitetta