Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n hallitus on päättänyt aloittaa poliittisen lakon, jolla vastustetaan irtisanomislakia, JHL kertoo. Lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä. Yhteensä JHL:llä on yli 200 000 jäsentä.

"Lakko alkaa maanantaina 22. lokakuuta kello 00.00 ja päättyy tiistaina 23. lokakuuta kello 24.00. JHL:n aiemmin julistamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät sunnuntaina 21. lokakuuta kello 24.00. Lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualoja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluita", JHL kertoo.

"Koulussa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla lakon aikana. Lakko näkyy myös tilojen siivouksessa. Osa huoltotöistä jää tekemättä ja osa kirjastoista ja kulttuurikeskuksista sekä kuntien liikuntapaikoista on kiinni lakon ajan", JHL kertoo.

LUE MYÖS: Hoitajien liitoilta Tehyltä ja Superilta ilmoitus uudesta työtaistelusta

Liitto pahoittelee tiedotteessaan haittaa ja harmia, jota lakko aiheuttaa sivullisille. JHL on jo aiemmin ilmoittanut asteittain laajenevista työtaistelutoimista, jos maan hallitus ei lopeta lain valmistelua. Näin ei ole tapahtunut, liitto toteaa.

"Työnantajia nöyristelevä hallitus ajaa jääräpäisesti lakia, joka jaottelisi työntekijät kahteen kastiin sen mukaan, miten isossa työpaikassa he ovat töissä. Hallitus ei yksipuolisesti voi sanella, millä ehdoilla Suomessa tehdään töitä. Liittojen pitää päättäväisesti vastustaa työehtojen murentamista. Sipilän eduskunnassa järjestämä näytelmä ei tilannetta muuta", JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kommentoi viitaten hallituksen tiedonantoon, josta eduskunta tänään äänestää.

JHL:n hallitus muistuttaa, että liitto on valmis jatkamaan työtaistelua, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu. Seuraavista työtaistelutoimista kerrotaan näillä näkymin lähiviikkojen aikana, sanoo liiton toimialajohtaja Håkan Ekström.

Juha Sipilän (kesk) hallitus on tuonut eduskuntaan tiedonannon työllisyyspolitiikastaan ja kiistellystä irtisanomislaista. Näin hallitus on toivonut, että työntekijäliittojen poliittiset työtaistelut hiljentyisivät. Moni liitto on kuitenkin sanonut, ettei tiedonanto vaikuta asiaan. Hallituksen varsinaista esitystä työllistymiskynnyksen laskemisesta pienissä yrityksissä ei ole vielä annettu eduskunnalle. Hallitus haluaa hankkeellaan helpottaa henkilöperusteisia irtisanomisia pienissä yrityksissä.

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi uusia lakkoilmoituksia keskiviikkona hallituksen saatua eduskunnalta luottamuksen. Lue tarkemmin: Sipilä vastasi lakkoilmoituksiin: ”Eduskunnalta selvä linja – kehotan vakavaan harkintaan”

Merkittävän Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi Uudelle Suomelle hiljattain, että liiton on tarkoitus ilmoittaa perjantaina uusista työtaistelutoimista.

LUE MYÖS:

Teollisuusliiton Aalto: Sipilän ilmoitus ei merkitse mitään – Uusista työtaistelupäivistä ilmoitetaan pian

Lasse Laatunen Ylellä: Juha Sipilä sanoi juuri jotain hyvin merkittävää – Irtisanomislaista ”on ulospääsytie”

Petteri Orpo kohautti eduskuntaa – ”Huonommilla kyvyillä työpaikka”