Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen linjaa maahanmuuttopolitiikan tavoitteita sosiaalisessa mediassa. Hänen mukaansa humanitaarinen maahanmuutto tulee keskittää kiintiöpakolaisiin.

”Kaikki vetovoimatekijät turvapaikkahaussa lisäävät ihmiskauppiaiden salakuljettamista, jossa ihmisiä kuolee ja hyväksikäytetään. Apu kriisialueille ja pakolaiskiintiön kautta. Massiiviset turvapaikkahaut ja satojentuhansien kansainvaellukset ovat epäinhimillistä kaikille osapuolille”, Kurvinen sanoo.

Kurvisen tviitit ovat vastaus turvapaikanhakijoiden tukihenkilönä toimivalle Kaarina Heiskaselle, joka kuvailee Suomen turvapaikkapolitiikka holtittomaksi.

”Ensimmäinen holtittomuus kehittyi heti ns. pakolaiskriisin alussa. Kriisihän oli pakolaisilla, ei Suomella. Maahanmuuttovirastoon palkattiin pikaisesti uusia työntekijöitä, joiden kokemattomuudesta moni turvapaikanhakija on joutunut kärsimään. Samassa rytäkässä palkattiin myös halpuutetut tulkit, joista moni ei edes puhu samaa kieltä tai murretta kuin turvapaikanhakija turvapaikkapuhuttelussaan”, hän kirjoittaa blogissaan.

Toinen holtittomuus syntyi Heiskasen mukaan vuonna 2016 tehtyjen lakimuutosten vuoksi.

”Varmuuden vuoksi kaikkea kiristettiin - oikeudellisen avun saantia, turvapaikkaehtoja -, eikä kukaan halunnut tai viitsinyt tsekata, mitä nämä lakimuutokset tarkoittivat kokonaisuuden kannalta. Turvapaikanhakija ja hänen oikeusturvansa hukkuivat pesuveden mukana.”

Heiskanen sanoo, että pakkopalautusuhan alla on nyt lapsiperheitä ja nuoria afgaanipoikia, jotka tulivat Suomeen alaikäisinä.

”Suurimmalla osalla heistä ei ole mitään tukiverkostoja Afganistanissa, jossa talebanit ottavat entistä tukevampaa jalansijaa ja tekevät terrori-iskuja. Monella heistä on talebanien nimeltä mainittu tappouhka - ja taskussa.”

Antti Kurvinen vastaa, että turvapaikkaprosessissa oikeusapu tullaan palauttamaan vuotta 2016 edeltäneeseen malliin.

”Sinänsä pitää humanitaarinen maahanmuutto keskittää kiintiöpakolaisiin. Ei ole mitään mieltä ylläpitää kuvaamiesi alaikäisten afgaanipoikien salakuljettamista Suomeen ja Eurooppaan”, hän toteaa Heiskaselle.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Lue myös: Muuttiko Italian tapaus Suomen pakolaispolitiikan? – Pelastuslaivan pidätetty kapteeni: ”Pelastin raskaana olevat naiset ja lapset”

Turvapaikanhakijat ja pakolaispolitiikka ovat puhuttaneet Suomessa sen jälkeen, kun hallitus päätti kahdeksan Välimereltä pelastetun turvapaikanhakijan vastaanottamisesta EU:n sisäisinä siirtoina. Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti lisäksi viikolla, että Suomi ottaa vastaan enintään viisi turvapaikanhakijaa Maltalta kertaluonteisena tuen osoituksena.

Tilanne kiristää välejä hallituksen sisällä. Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä on syyttänyt hallitusta holtittomasta maahanmuuttopolitiikasta. Lue tarkemmin: Kova ulostulo hallituksen sisältä: ”Keskustan ei pidä olla hallituksessa, joka tekee holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa”

Pääministeri Antti Rinne (sd) painotti Iltalehden haastattelussa, että Suomen päätökset turvapaikanhakijoiden ottamisesta Italiasta ja Maltalta ovat kertaluontoisia. Jatkossa Suomi pidättäytyy ottamasta vastaan mereltä pelastettuja sisäisesti siirrettäviä turvapaikanhakijoita siihen saakka, että EU:ssa on sovittu väliaikaisesta sisäisten siirtojen järjestelystä.

”Nyt pistimme stopin eli ennen kuin väliaikaisesta järjestelystä on sovittu, emme ota ketään mereltä pelastettuja vastaan”, Rinne sanoo.

Pääministerin mukaan Suomi aikoo käynnistää nopeasti valmistelut sisäisiä siirtoja koskevan väliaikaisen järjestelyn toteuttamiseksi. Tavoitteena on saada järjestelyyn mukaan mahdollisimman vahva jäsenmaiden enemmistö. Rinteen mukaan tavoitteena on saada ainakin 20 jäsenmaata mukaan järjestelyyn.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kertoi viikonloppuna pyrkivänsä muodostamaan EU-maista ryhmittymän, joka käynnistää järjestelmän Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden jakamiseksi eri maihin.

Lue lisää:

Saksalaisministeriltä avaus pakolaistilanteen hoitamiseen: ”Berliini osallistuu merkittävällä panoksella”

Italiassa leimahti riita siirtolaisista – Matteo Salvini joutui rajuun ryöpytykseen: ”Koko maailma keskittyi 54 ihmiseen Välimerellä”