Sosiaali- ja terveysministeriö tarkentaa tiedotteessaan tietoja uudesta karanteenilinjauksesta, josta peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) yllättäen tiedotti maanantaina.

Kiurun tiedotustilaisuus ja karanteenikäytäntöjen tiukennus yllätti jopa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r), sillä asiasta ei ollut linjattu etukäteen koko hallituksen kesken. LUE LISÄÄ ANALYYSISTA:

Tiedotteen mukaan Suomeen niin sanotuista riskimaista tuleviin matkustajiin kohdennetaan jatkossa nykyistä enemmän toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

”Tällaisia ovat esimerkiksi virallinen karanteenimääräys tai velvoite mennä koronatestiin. Asiaa valmistellaan parhaillaan, ja tavoitteena on saada uusi toimintamalli nopeasti käyttöön.”

Ministeriön maanantain tiedotuksessa ilmoitettiin suorasanaisesti, että riskimaista palaavat ”asetetaan pakkokaranteeniin” ja pakolliset koronatestit otetaan käyttöön. Tiistain tiedotteessa sanamuotoja on lievennetty.

”Osa matkustajista velvoitetaan testiin koronaviruksen varalta, mutta testi ei vapauta omaehtoisesta karanteenista, sillä henkilö voi olla vasta sairastumassa”, ministeriö kertoo.

Riskimaista tulevilla lennoilla Suomeen saapuville kerrotaan lennon aikana Suomessa odottavista toimenpiteistä. Lentoyhtiöiden on myös selvitettävä ne henkilöt, jotka ovat lähteneet matkaan riskimaasta ja lentävät Suomeen turvallisen maan kautta. Näin heidät saadaan ohjeistettua oikein ja ohjattua testiin ja karanteeniin.

Uuden ohjeistuksen käytännön vaikutus on suuri ja se on herättänyt kysymyksiä muun muassa satamissa, joita testaamisen lisääminen lentoasemien lisäksi koskee, sekä länsirajan yli töissä käyvissä ihmisissä.

THL suunnittelee parhaillaan toimintamallin käytännön toteutusta yhteistyössä alueiden ja muiden viranomaisten kanssa, STM kertoo.

”Uusi toimintamalli otetaan alueellisesti asteittain käyttöön koko maassa. Siihen asti toteutetaan kohdennettuja tarkastuksia suuren riskin alueilta tuleville henkilöille. Myös virallisia karanteeneja määrätään jo nyt. Omaehtoisen karanteenin soveltaminen on myös edelleen voimassa kaikille riskimaissa matkanneille”, ministeri kertoo.

LUE MYÖS: