Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) sanoo, että kansanedustajien pelaaminen itse luoduilla matkalippujärjestelyillä on nyt varmasti loppu.

Kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) antama selitys kohutusta matkastaan ei kelpaa Niinistölle.

-Vähän erikoinen kuvio, Niinistö kommentoi toimittajille iltapäivällä eduskunnassa.

Niinistö paheksui sitä, miten Kiljunen oli käyttänyt kansanedustajien lentomatkoista kertyneitä pisteitä omaksi edukseen.

-Ei kukaan työnantaja voi hyväksyä tällaista. Lentopisteet ovat eduskunnalle myönnettyjä alennuksia. Ei kukaan voi tehdä niillä kauppaa omaan piikkiinsä.

Kiljunen osallistui eduskunnan virkamatkalla Thaimaan Bangkokissa pidettyyn kokoukseen. Sieltä hän jakoi omalle matkalleen Myanmariin ja Bhutaniin. Ylimääräiset lentomatkat Kiljunen ajatteli hoitaa vaihtamalla virka-matkaosuutensa lentoliput halvempaan turistiluokkaan.

Matkan Helsingistä Bangkokiin hän istui kuitenkin bisnesluokassa ja maksoi laskun siitä aiemmista lentomatkoista kertyneillä pisteillä.

Kiljunen itse selitti tänään Uuden Suomen kysyessä asiasta, ettei hän maksanut bisnesluokan lippua eduskunnan pisteillä, vaan Kreikan ja Kazakstanin valtion rahoittamien matkojen tuomilla pisteillä. Kiljunen on toiminut Kreikan ja Kazakstanin hallitusten erityislähettiläänä, minkä vuoksi hän on matkustellut paljon.

Kiljunen totesi, että jos hän ei käyttäisi Kreikan ja Kazakstanin valtion kustantamien matkojen tuomia pisteitä, ne vanhenisivat, mistä tulisi ylimääräisiä kuluja.

Matkassa Kiljusen kanssa oli seksitutkija Anna Kontula. Hän kommentoi matkan luonnetta omalta osaltaan tänään Uudelle Suomelle.