Kansanedustajien sopeutumisraha nousee minimissään 2100 euroon. Korotus liittyyy uudistukseen, jossa luovutaan sopeutumiseläkkeistä.

Kaikki entiset ja nykyiset kansanedustajat siirtyvät sopeutumisrahalle. Sopeutumiseläkkeiden on määrä loppua 1.3.2019, kun uusi järjestelmä tulee voimaan. Sopeutumiseläkkeellä olevilla on kohtuullisuuden nimissä mahdollisuus saada kahden tai kolmen vuoden ajan lain voimaantulosta sopeutumisrahaa. Näin he voivat varautua muutokseen.

Sopeutumisraha on tarkoitettu kansanedustajien työttömyysturvaksi. Nykyisin raha on noin 1800 euroa. Ennen vuotta 2011 kansanedustajana ollut on voinut saada sopeutumisrahan sijasta sopeutumiseläkettä, jos hän ei työllisty työmarkkinoilla. Julkisuudessa on kuitenkin kohuttu työelämässä olevista ex-kansanedustajista, jotka ovat nostaneet sopeutumiseläkettä, joka ei ota huomioon pääomatuloja. Kikkailu on kuumentanut tunteita.

Eduskuntaryhmät sopivat keväällä, että kritisoidusta järjestelmästä luovutaan. Samalla sovittiin sopeutumiseläkkeen korvaajan eli niukemman sopeutumisrahan tason nostamisesta. Tarkka summa jäi tuolloin auki, mutta keskusteluissa oli esillä noin 300 euron korotus sopeutumisrahan kuukausitasoon.

Uudessa järjestelmässä sopeutumisrahaa voi saada korkeintaan kolme vuotta. Jo tähän saakka sopeutumisrahaa on maksettu edustajantoimen pituudesta riippuen enintään kolmen vuoden ajan edustajantoimen päättymisestä. Sopeutumisrahan maksamiseen ovat jo tähän saakka vaikuttaneet saajan ansio- ja pääomatulot.

Myös uudessa järjestelmässä sopeutumisraha on selvästi pienempi kuin tavanomainen työttömyysturva. Puhemies Paula Risikko kuvasi uutta mallia niin, että järjestelmä etenee kohti työttömyysturvaa. Hän huomautti, että kansanedustajalla on mahdollisuus ottaa työttömyysturva käyttöön, kun aloittaa kansanedustajana. Silloin täytyy vain maksaa työttömyysturvamaksuja. Risikon mukaan ansiosidonnainen työttömyysturva olisi sopeutumisrahamallia korkeampi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi, että enää "ei voi maailman tappiin" järjestelmästä rahoja nostaa. Kaikkosen mukaan aloite on nyt valmis ja se lähtee eteenpäin.

"Onhan se ollut kohtuuttoman antelias", Kaikkonen sanoi poistuvasta mallista.

Eläkkeen laskutapaa muutetaan niin, että eläkkeen perusteena oleva palkkio vastaa nykyistä tarkemmin edustajauran keskimääräistä palkkiotasoa. Sopeutumisrahakausi kerryttää uudessa mallissa eläketta samalla tavalla kuin työttömyysetuudet.

Haukutun sopeutumiseläkkeen ehtona oli tähän saakka, että henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuotta.