Korkohuippu alkaa olla käsillä, arvioivat pääekonomistit Markkinaraati-ohjelmassa.

”Ehkä ensimmäinen kerta, kun uskaltaa sanoa, että nyt se alkaa olla suurin piirtein tässä. Korot eivät tästä enää juurikaan nouse”, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus.

Tähän asti on ollut näköpiirissä, että korot vielä jonkin verran nousevat, mutta nyt inflaatio laskee jo niin nopeasti, että korkonousu päättyy, hän arvioi.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen uskoo, että vähintään lähellä huippua jo ollaan.

"Aika lailla huipputasoa kosiskellaan”, hän muotoilee.

”Jos emme nyt ole, niin ihan näillä tuntumilla tulemme olemaan korkohuipussa”, sanoo Aktian pääekonomisti Lasse Corin.

Kaikki kolme odottavat, että inflaatio jatkaa laskuaan Suomessa, vaikka välillä pieniä nykäyksiä ylöskin voidaan nähdä heinäkuun tapaan.

Lopettaako EKP koronnostot?

Corin on pannut merkille, että Euroopan keskuspankin korkoviestinnässä on tapahtunut merkittävä muutos. Kun vielä keväällä EKP ilmoitti hyvin yksiselitteisesti, että ohjauskorkojen nostaminen jatkuu, heinäkuussa keskuspankki väläytti jo pidättäytymistä uudesta nostosta.

Tarkalleen ottaen pääjohtaja Christine Lagarde sanoi, että pankki saattaa syyskuun kokouksessa nostaa korkoja tai jättää ne ennalleen.

Mikkosen mukaan ratkaisu on ”kiikun kaakun”. Samaa mieltä on Suomen Yrittäjien Brotherus, joka viittaa ostopäällikköindeksilukuihin. Palvelusektorin ostopäällikköindeksi on laskenut.

”Jos olisi kysytty viikko–kaksi sitten, olisin sanonut, että ne nostavat, mutta nyt sanon ehkä, että eivät nosta. Saimme vähän huonoja tietoja euroalueen palvelusektoriltakin, joka on pitänyt taloutta pystyssä. Ihan siinä kintaalla se on.”

Corin puolestaan pitää todennäköisempänä, ettei uutta nostoa tule.

”Globaali tuuli” on kääntynyt

Suomen yleisin asuntolainojen viitekorko on 12 kuukauden euribor, ja Suomessa vaihtuvakorkoisten asuntolainojen osuus on euromaiden korkein.

Suomi ei näin kovia korkoja tarvitse, Brotherus sanoo.

”Tämä on meidän taloudelle liian korkea korkotaso. Meille tämä välittyy kaikkein nopeiten ja kaikkein suurimmalla voimalla, kun muualla euroalueella se tulee vähän enemmän viiveellä. Sen takia me nyt tässä kärsimme, ja Suomen talousluvut tulevat olemaan vaisumpia kuin euroalueella keskimäärin.”

Suomi on myös hyötynyt paljon nollakorkojen ajasta, Säästöpankkiryhmän Mikkonen muistuttaa.

Suomen talouden näkymä on heikentynyt kesän aikana. Suurin syy on Mikkosen mukaan se, että ”globaali tuuli” on kääntynyt, vaikka Yhdysvallat onkin ”piristävä poikkeus”.

”Kiinan talouskehityshän on ollut selvästi odotuksia heikompaa. Saksalla menee aika huonosti. Maailmantalouden iso kuva on heikentynyt.”

Säästöpankkiryhmä ennakoi ensi vuodelle 0,6 prosentin kasvua. Myöskään Corin ei enää usko reilun prosentin kasvuun ensi vuonna, kuten vielä kesäkuun ennusteessa.

Molemmat sanovat, että rakennusalan iso pudotus vaikuttaa koko Suomen kansantalouteen ja heijastuu myös talousennusteisiin.

Katso Markkinaraadin lähetys kokonaisuudessaan oheiselta videolta.

LUE SEURAAVAKSI: