Itä-Uudenmaan poliisi on julkaissut selvät ohjeet, miten sivullinen voi toimia, jos havaitsee koiran tai muun lemmikin kuumassa autossa.

Poliisi muistuttaa, että koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelulain mukaan eläinsuojelurikos.

- Poliisi voi tarvittaessa murtautua autoon, jos omistajaa ei löydy helposti. Myös tavallisella kansalaisella on lupa toimia, mikäli lemmikki kärsii lämpöhalvauksesta, poliisi kertoo Facebookissa.

Poliisi ohjeistaa sivullisia toimimaan näin:

1) Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Kauppojen pysäköintipaikoilla havaituista tapauksista voit pyytää kaupan henkilökuntaa kuuluttamaan asiasta infopisteen kautta.

2) Jos auton haltijaa ei tavoiteta, soita hätäkeskuksen numeroon 112. Ota ylös auton rekisteritunnus, kirjaa ylös kellonaika ja ota mahdollisuuksien mukaan valokuva.

3) Hätätapauksissa olet oikeutettu pelastamaan kärsivän lemmikin myös itse. Tilanne on vakava, jos lemmikki ei läähätä ja on apaattinen. Silloin voi olla jo kysymys lähestyvästä lämpöhalvauksesta. Auton ikkunan rikkominen on kuitenkin se viimeinen keino. Tällaiseen tilanteen sattuessa pyydä neuvoa hätäkeskuksesta ja riko se ikkuna mikä on mahdollisimman kaukana lemmikistä.

Huom: Tämä juttu on alun perin vuodelta 2015, joskin sen ohjeet ovat yhä ajankohtaiset. Poliisi on ohjeistanut ihmisiä puuttumaan myös siihen, jos näkevät kuumassa autossa pienen lapsen . Lue lisää tuoreemmasta jutusta tämän linkin takaa.

Tästä jutusta löydät Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton päivitetyt ohjeet keväältä 2017: ”Apua on haettava heti” – Toimi näin jos näet koiran yksin autossa kesällä

Lue lisää: Koiran jättäminen kuumaan autoon on rikos – Soita 112, jos näet

Lue lisää: Koiraharrastaja testasi: Näin kuumaksi auto muuttuu kauppareissun aikana

Lue lisää: Nyt se tapahtui: Koira kuoli kuumaan autoon?