Ohjelma muistuttaa käyttöliittymältään maksullisia videopalveluita.Kuva: Uusi Suomi

Yksi piratismin merkittävin edistäjä verkossa on ollut sisällön helppo, maksuton saatavuus piraattipalveluiden kautta. Hyvänä kakkosena on tullut se, ettei maksullisia palveluita juuri ole ollut markkinoilla.

Vasta Netflixin myötä säädylliset elokuvien ja televisiosarjojen jakeluun erikoistuneet lailliset palvelut saapuivat myös Suomeen.

Nyt piraatit ovat ryhtyneet vastaiskuun. Verkossa leviää parhaillaan Popcorn Time –niminen ohjelma, joka muuttaa aiemmin asiaan vihkiytymättömälle niin hankalan vertaisverkkojen käytön jopa pelottavan helpoksi.

Ohjelmaa kehittävä vapaaehtoisten yhteisö ei kuitenkaan ota vastuuta ohjelman käyttäjien mahdollisesta luvattomasta latailusta.

Päivitys: Popcorn Time poistettiin keskiviikkona tiedostonjakopalvelu Megasta tekijänoikeussyistä. Lue Uuden Suomen uusi juttu täältä.

Popcorn Time käyttää videoiden toistamiseksi suosittua BitTorrent-vertaisverkkoa. Ohjelma hakee automaattisesti laadukkaimmat elokuvakopiot eri Torrent-palvelimilta.

Tämän jälkeen Popcorn Time etsii vielä parhaat tekstitykset, jotka se osaa näyttää elokuvan katselijalle.

Suomen tekijänoikeuslakia luettaessa palvelu käyttäytyy yksiselitteisen laittomasti. Lain mukaan elokuvan lataaminen laittomasta lähteestä on kielletty. Samoin on elokuvien jakaminen eteenpäin.

Vaikka BitTorrent-vertaisverkkoa on mahdollista käyttää myös laillisen materiaalin jakoon, käytännössä alle kolmasosa torrent-liikenteestä sisältää tiedostoja, joita käyttäjillä on oikeus jakaa eteenpäin. Vastikään elokuvateattereissa nähdyistä elokuvista käytännössä kaikki torrent-verkon kopiot ovat laittomia.

Avoin lähdekoodi, ei tuloja

Kyseessä on avoimen lähdekoodin ohjelma, jota kehittää joukko vapaaehtoisia. Popcorn Timen yksi ideoijista, argentiinalainen koodaaja, pesee piratismiin keskittyvän TorrentFreak-blogin haastattelussa kätensä tekijänoikeusongelmista.

- Emme odota tämän aiheuttavan meille ongelmia lain kanssa. Palvelimillamme ei ole torrent-tiedostoja tai itse elokuvia. Kehittäjät eivät myöskään ansaitse rahaa palvelulla. Popcorn Timessa ei ole mainoksia tai muita tulonlähteitä, Sebastian-nimellä esittäytyvä koodaaja kertoo.

- Tämä on kokeilu, jonka avulla voimme oppia ja jakaa sisältöjä.

Uuden Suomen tutustuessa Popcorn Timeen ohjelma antoi heti asennettaessa varoituksen, ettei sen kautta lataaminen välttämättä ole laillista. Toimitus ei katsellut elokuvia palvelussa tekijänoikeussyistä, joten palvelun varsinaisesta toiminnasta ja elokuvien laadusta ei ole tietoa.

Ohjelma tarjoaa elokuvista pienemmän ja HD-resoluution versiot.

Ilmainen piraattipalvelu kilpailee suoraan videoita tarjoavien iptv-palveluiden, kuten Netflix, kanssa. Popcorn Timen tarjonta koostuu pääasiassa suosituista amerikkalaisista Hollywood-elokuvista.

Toistaiseksi kansainväliset tekijänoikeusjärjestöt eivät ole ottaneet kantaa Popcorn Timeen.