Kymmenen kansanedustajaa on tehnyt ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toimista ministerivastuuasian. Ministerivastuuasia voidaan panna vireille perustuslakivaliokunnalle tehtävällä ilmoituksella, jonka on allekirjoittanut vähintään 10 kansanedustajaa.

Nyt perustuslain mukaisen muistutuksen ovat allekirjoittaneet seuraavat kansanedustajat: Mari Rantanen (ps), Veijo Niemi (ps), Jari Ronkainen (ps), Jussi Wihonen (ps), Tom Packalén (ps), Heikki Vestman (kok), Kalle Jokinen (kok), Kari Tolvanen (kok), Wille Rydman (kok) ja Sari Tanus (kd).

Ministerivastuuasia tarkoittaa ministerin virkatoimien lainmukaisuuden tutkimista.

LUE MYÖS:

Perustuslakivaliokunnan on välittömästi ministerivastuuasian tultua vireille varattava tutkinnan kohteena olevalle tilaisuus antaa lausunto. Ennen kuin perustuslakivaliokunta esittää oman kannanottonsa, sen tulee varata tutkinnan kohteena olevalle tilaisuus antaa vastine asiassa kertyneestä aineistosta.

Perustuslakivaliokunta voi pyytää valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin esitutkinnan toimittamiseksi. Jos asiassa nostettaisiin syyte, edessä voisi olla valtakunnanoikeus. Jos perustuslakivaliokunta äänestää kannanotostaan ja äänet menevät tasan, valiokunnan päätökseksi tulee lievempi kanta.

Perustuslakivaliokunnan 17 varsinaisesta jäsenestä 11 on hallituspuolueiden edustajia.

LUE MYÖS:

Tällainen on kansanedustajien muistutus

Muistutuksessa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan ulkoministeri Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden henkilöiden kotiuttamista koskevassa asiassa.

Edustajat pyytävät tutkinnan osana tarkastelemaan sitä, onko ulkoministeri Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä. Lisäksi edustajien mukaan on tutkittava, onko prosessi, jossa ulkoministeriö on asettanut uuden erityisedustajan hoitamaan al-Holin asiaa, ollut laillinen.

Edustajat pyytävät lisäksi tutkimaan, onko ulkoministeriössä menetelty laillisesti, kun konsulipäällikkö on pyritty siirtämään uuteen tehtävään pois virastaan. Edustajien mukaan on myös tarkasteltava, onko ulkoministeri toiminut lain mukaisesti jättäessään tuomatta al-Hol-asian valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi.

”Julkisuuden tietojen sekä oikeustieteen professorien lausuntojen perusteella on syytä epäillä, ettei ulkoministeri ole toiminut laillisesti al-Holin leirillä olevien asiassa. Epäselväksi on jäänyt erityisesti ulkoministerin toiminnan lainmukaisuus ulkoministeriön virkamiesten osalta”, Rantanen sanoo tiedotteessa.

Useampi oikeustieteilijä on ihmetellyt, miksi al-Holin asiasta ei ollut valtioneuvoston poliittista päätöstä, joka saatiin lopulta tämän viikon maanantaina. Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen arvioi kuitenkin Ylen A-studiossa viime viikon keskiviikkona, että hallituksen päätöksen puuttuminen ei ollut laitonta.

LUE MYÖS:

Vanhanen ja Katainen edellisiä

Kansanedustaja Vestman huomauttaa, että oikeusvaltiossa myös ministerin toiminnan pitää perustua lakiin

”Koska epäily toimien laillisuudesta on jäänyt ilmaan, on myös ulkoministerin itsensä edun ja oikeusturvan kannalta tärkeää, että asia tutkitaan huolella”, Vestman toteaa tiedotteessa.

Tanus puolestaan pitää tärkeänä tutkia ulkoministerin toimien lainmukaisuus ulkoministeriön toimintakyvyn ja ulkoministeri Haaviston jatkon kannalta ”epäilysten poistamiseksi ja vastuiden selvittämiseksi”.

Kyseessä on poikkeuksellinen ilmoitus. Edelliset vastaavat tapaukset liittyvät Matti Vanhasen (kesk) ja Jyrki Kataisen (kok) toimintaan. Tuolloin kyse oli Vanhasen osalta Nuorisosäätiön avustuksista ja Kataisen osalta professori Pekka Himaselta tilatusta tulevaisuusraportista. Kumpikaan ei joutunut valtakunnanoikeuteen.

Koko oppositio teki jo aiemmin välikysymyksen Haaviston toimista, mutta ulkoministeri sai luottamuksen eilisessä äänestyksessä. Haaviston toimista on tehty kanteluita myös oikeuskanslerille, joka tekee omaa tutkintaansa.

Prosessioikeuden emeritusprofessori Jyrki Virolainen arvioi Twitterissä aiemmin, että oikeuskansleri antaisi Haavistolle puhtaat paperit.

”Oikeuskansleri ei yllätä, vaan antaa Haavistolle puhtaat paperit. Hän toimii näet myös hallituksen ja ministereiden juridisena neuvonantajana. Tietty kaksoisrooli siis”, Virolainen totesi Twitterissä.

LUE MYÖS: