Helsingin poliisin mukaan itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa ei käytetty laittomaan yhdistystoimintaan kuuluvia tunnuksia tai muuta sellaista, jonka perusteella poliisi olisi voinut estää tai keskeyttää kokoontumisen.

Sosiaalisessa mediassa laajaa huomiota on herättänyt se, että uusnatsien marssi Soldiers of Odinin johdolla sallittiin, vaikka alkuperäinen uusnatsien Kohti vapautta -nimellä kulkenut marssi kiellettiinkin. Muun muassa professori Jukka Kekkonen ja kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas) ovat ihmetelleet, miksi marssi sallittiin.

Lue lisää:

”Itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa ei käytetty laittomaan yhdistystoimintaan kuuluvia tunnuksia tai muuta sellaista, jonka perusteella poliisi olisi voinut estää tai keskeyttää kokoontumisen. Mielenosoituksiin osallistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa mukana olleita henkilöitä”, poliisin operaatiosta itsenäisyyspäivänä vastannut ylikomisario Seppo Kujala kommentoi tiedotteessa.

Lue seuraavaksi:

”Poliisi kokoaa yhteen havaintoja sekä käy läpi kuva- ja videomateriaalia. Poliisi selvittää, onko kyseessä ollut laittoman yhdistystoiminnan jatkaminen. Arviointi kestää useita päiviä ja sen johtopäätöksistä tiedotetaan heti, kun sen on mahdollista”, hän jatkaa.

Kujala kertoo, että Helsingin poliisi kielsi ennalta Kohti vapautta -kansanliikkeen järjestämän mielenosoituskulkueen, koska mielenosoitusilmoituksen ja aiemmin pidettyjen Kohti vapautta -kansanliikkeen mielenosoitusten perusteella oli todennäköistä, että 6.12.2019 pidettäväksi ilmoitettu mielenosoitus olisi järjestetty sellaisessa muodossa, että asiassa olisi syytä epäillä yhdistyslain 62 §:ssä rangaistavaksi säädettyä laittoman yhdistystoiminnan harjoittamista.

Lue myös: