Perussuomalaiset Nuoret pitää opetus- ja kulttuuriministeriön toimintatapoja "häpeällisinä".

Opetus- ja kulttuuriministeriö tuli perjantaina siihen tulokseen, että edellytykset PS- Nuorten valtiontuen katkaisemiseen ja takaisin perimiseen ovat olemassa.

PS-Nuorille on täksi vuodeksi myönnetty 115 000 euron valtionavustus, josta on järjestölle maksettu jo puolet. Valtionavustus nousi harkintaan ”kesken kauden” PS-Nuorten loukkaavaksi koetun some-päivityksen seurauksena. PS-Nuorten tviitissä kehotettiin äänestämään eurovaaleissa perussuomalaisia, ”jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä”. Ohessa oli kuva tummaihoisesta perheestä.

Lue lisää: PS-Nuorilta pois koko 115 000 €:n potti? – Ministeriö löysi perusteet, antoi deadlinen 10.6.2019

”Opetus- ja kulttuuriministeriö on jo vuosia pyrkinyt eväämään yhdistyksen valtionapukelpoisuuden milloin milläkin perustein ja pyrkii jälleen tekemään niin. Tällä kertaa syynä on kohua aiheuttanut varapuheenjohtajan tekemä Twitter-julkaisu. Pidämme pyrkimystä erittäin löyhästi perusteltuna ja siten aiheettomana”, PS-Nuoret kommentoi tiedotteessaan lauantaina.

Perussuomalaiset Nuoret huomauttaa tuoneensa julkisuuteen ilmi julkaisun taustat.

”Ministeriö haluaa lakkauttaa yhdistyksen tuen siitä huolimatta, että on tiedossa, ettei kyseinen Twitter-päivitys ollut yhdistyksen tai sen hallituksen laatima kannanotto. Yhdistyksen kannanotot julkaistaan aina sen verkkosivuilla ja lähetetään medialle tiedotteena sähköpostitse. Kumpaakaan ei tässä ole tehty, mikä jo itsessään todistaa, ettei kyseessä ole kannanotto.”

Torstaina PS-Nuoret pahoitteli Twitter-päivitystä ja poisti sen.

“Tämä on vuosia kestäneelle piinalle luonnollinen jatkumo, mutta me emme ole aiemmin hyväksyneet poliittista syrjintää kansallismielisiä kohtaan emmekä hyväksy nytkään. Vastaamme OKM:n kirjeeseen”, PS-Nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Näkökulma: Jussi Halla-aho antaa rasismin yhä rehottaa perussuomalaisissa nuorissa

Perussuomalaiset Nuoret on Kinnusen mukaan käynyt useana vuonna oikeutta opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa valtionavustusten ”eriarvoisen jakamisen” takia.

”Ministeriö on aiempinakin vuosina pyrkinyt eväämään yhdistyksen siltä hakemia avustuksia, koska on muun muassa katsonut, että yhdistyksen näkemykset ovat ristiriidassa nuorisolain kanssa. KHO päätti asian jo silloin PS-Nuorten hyväksi. Ministeriön perusteet aiemmille yrityksille evätä avustuksia eivät ole olleet yhdenvertaisuuden tai mielipiteenvapauden kannalta perusteltavissa.”

Lain mukaan valtionapuviranomainen voi päätöksellään määrätä valtionavustuksen maksamisen keskeytettäväksi, jos on aihetta epäillä, että avustuksen saaja ei toimi lain edellyttämällä tavalla tai avustusperusteet ovat olennaisesti muuttuneet. Perusteet ja kriteerit valtionavustukselle on kirjattu nuorisojärjestön tapauksessa nuorisolakiin.

Uusi Suomi sai haltuunsa opetus- ja kulttuuriministeriön perjantaina päivätyn kirjeen, joka on osoitettu PS-Nuorille.

”Opetus- ja kulttuuriministeriö katsoo, että edellä kuvattu kehotus on ristiriidassa nuorisolain 2 §:ssä säädettyjen tavoitteiden ja lähtökohtien kanssa. Ilmeisin ristiriita on pykälässä mainittujen yhdenvertaisuuden, tasa-arvon, kulttuurien moninaisuuden ja kansainvälisyyden tavoitteiden ja lähtökohtien kanssa”, kirjeessä sanotaan.

Kirjeessä kerrotaan, että PS-Nuorilla on mahdollisuus esittää selvityksensä asiasta ja ilmaista näkemyksensä yleisavustuksen lopettamisesta ja jo maksetun avustuksen takaisinperinnästä. Deadline tälle selvitykselle on melko pian, 10. kesäkuuta.

Uusi Suomi kertoi aiemmin tällä viikolla myös, että opetus- ja kulttuuriministeriöstä oltiin PS-Nuoriin yhteydessä maaliskuussa ja valtionavustuksen katkaisemisen mahdollisuudesta kerrottiin tuolloin järjestön edustajalle.

Lue lisää:

Halla-aho PS-Nuoret-jupakasta: ”Emme aja rotuerottelupolitiikkaa – typeriä kommentteja”

PS-Nuorten johtohahmo ohjaisi ”ei-valkoiset” ulos maasta – Järjestö kieli keskellä suuta