Suomen vienti laski toukokuussa jälleen 19 prosenttia. Tiedot ilmenevät Keskuskauppakamarin uusimmista vientiasiakirjatilastoista, joista Keskuskauppakamari tiedotti perjantaina.

Samasta yhteydestä käy ilmi, että Tullin tilastojen perusteella Suomen tavaravienti oli jo huhtikuussa 19,8 prosentin pudotuksessa. Tavaravienti Saksaan romahti huhtikuussa yli 38 prosenttia ja Ruotsiin 19,6 prosenttia.

”Pelot koronakriisin iskemisestä nyt vientiyrityksiin ovat valitettavasti vahvistuneet”, Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori arvioi tiedotteessa.

Vuori kertoo tiedotteessa Keskuskauppakamarin barometrista ilmenneen jo kuukausi sitten, että vientiyritysten kansainväliset asiakkaat olivat lykkäämässä uusia kauppoja sekä viivyttämässä maksuja ja uusia investointeja. Hänen mukaansa kilpailu markkinoilla on kiristymässä.

”Eri maat pyrkivät selvästi kansallisilla elvytystoimilla suosimaan paikallisia toimijoita, jolloin suomalaisten vientiyritysten pitää olla kovassa iskussa uusia kauppoja voittaakseen”, Vuori sanoi.

Kauppalehti uutisoi perjantaina tavaraviennin arvon laskeneen huhtikuussa 12 prosenttia vuodentakaisesta.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan vuonna 2019 tavaroiden ja palvelujen viennin arvo oli Suomessa 96 miljardia euroa. Viennin suhde bruttokansantuotteeseen nousi 40 prosenttiin, mikä oli kuusi prosenttia edellisvuotta enemmän. Suomen merkittävin kauppakumppani tavarakaupassa oli Saksa ja palvelujen kaupassa Ruotsi.

Lue seuraavaksi: