Ruotsi on julkistanut oman ajankohtaisselontekonsa, joka liittyy Nato-prosessiin.

Selonteon mukaan Ruotsin Nato-jäsenyys nostaisi sotilaallisten konfliktien kynnystä ja vaikuttaisi siten konflikteja ehkäisevästi Pohjois-Euroopassa. Selonteon mukaan kahdenvälisten puolustusliittojen kehittäminen ei ole realistinen vaihtoehto turvatakuiden saamiselle eurooppalaisten ja euroatlanttisten rakenteiden ulkopuolella.

Venäjän mahdollisuudet sotilaallisiin vastatoimiin ovat selonteon mukaan rajattuja, koska Venäjä käy sotaa Ukrainassa. Selonteon mukaan Venäjä kuitenkin muuttuu yhä totalitaarisempaan suuntaan. Venäjän nykyinen presidentti Vladimir Putin tai samanhenkinen hallinto tulee johtamaan Venäjää nähtävillä olevan tulevaisuuden ajan, selonteossa todetaan.

”Vaikka pitkän tähtäimen visiota vapaasta, avoimesta ja ei-aggressiivisesta Venäjästä täytyy ylläpitää, osoittavat aiemmat kokemukset, että muutokset demokraattiseen suuntaan voidaan perua. Tämä täytyy ottaa huomioon turvallisuuspoliittisessa suhtautumisessa Venäjään myös jatkossa”, selonteossa todetaan.

Vihreät ja vasemmisto eivät yhdy raportin johtopäätöksiin. Ne näkevät silti Venäjän uhan raportin kuvaamalla tavalla. Vasemmistopuolueen Håkan Svenneling pitää analyysia ala-arvoisena.

"Tämä on pamfletti Nato-jäsenyyden puolesta", Svenneling sanoo.

Oppositiossa olevia moderaatteja edustava Pål Jonson painottaa, että kaikki johtopäätökset viittaavat Nato-jäsenyyden suuntaan. Jonson johtaa Ruotsin valtiopäivien, riksdagenin, puolustusvaliokuntaa.

Suomi edennyt nopeammin

Ruotsin turvallisuuspoliittinen selonteko ei sisällä suoraa suositusta liittyä puolustusliitto Natoon, mutta korostaa Naton turvallisuuspoliittista merkitystä Ruotsille.

Suomen vastaava selonteko julkistettiin jo aiemmin, ja sen käsittely alkoi eduskunnassa jo 20. huhtikuuta. Ennakkotietojen mukaan valtioneuvosto on antamassa eduskunnalle uuden ulkopoliittiseen tilanteeseen liittyvän selonteon sen jälkeen, kun Suomen valtiojohto eilen torstaina kertoi Nato-kantansa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoittivat, että Suomen on ensi tilassa haettava puolustusliitto Naton jäseneksi.

Suomessa eduskunnan on määrä aloittaa käsittely Natoon hakemisesta ylimääräisessä istunnossa maanantaina.

LUE SEURAAVAKSI: