SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta linjaa, että palkansaajien yhdenvertaisuus ei ole puoluepoliittinen kysymys, vaan perusoikeuskysymys.

”Hallituksen irtisanomislakiesitys on susi ja sitä vastaan ay-liike protestoi. Palkansaajien yhdenvertaisuus ei ole puoluepoliittinen kysymys, vaan perusoikeuskysymys”, Eloranta tviittaa.

Elorannan ulostulos on vastaus Sinisten puheenjohtajalle, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle, joka sanoi aikaisemmin lauantaina, että poliittisissa lakoissa on nyt kysymys sdp:n ja vasemmiston vaalikampanjan ajamisesta.

Terho sanoi Ylen Ykkösaamussa, että ay-liikkeen tarkoituksena on tasoittaa sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen tietä pääministeriksi.

”Meillä on ihan tarkka käsitys siitä, että he (ay-liike) olisivat joka tapauksessa aloittaneet rettelöinnin jostain asiasta. Tässä on hyvin tärkeä tämä ajankohta, nyt on juuri sopiva ajankohta ryhtyä pitkään kampanjaan Rinteen pääministeripolun tasoittamiseksi. Tässä ollaan valmiit laittamaan tehtaita kiinni, että saadaan puskettua Rinteen kampanjaa eteenpäin.”

Eloranta kommentoi asiaa myös Ylelle sanomalla, etteivät työtaistelut liity mitenkään vaalikampanjaan.

”Hallitushan on aivan itse omilla toimillaan aiheuttanut tämän työmarkkinatilanteen. Siinä mielessä tällaiset väitteet ovat erittäin kummallisia.”

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson on reagoinut Terhon ulostuloon. Hän syyttää hallitusta moralisoinnista.

”Tämä hallituskausi on ollut todella kova lasten ja vanhusten parissa työskenteleville kun ansioita on leikattu ja työaika pidennetty. Tämä ei ole ollut hallitukselle mikään ongelma. Kun työntekijät nyt puolustavat työsuhdeturvaa, vastaa hallitus syyllistämällä ja moralisoimalla”, Andersson tviittaa.

Jo aikaisemmin vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan korosti, että työtaistelutoimet on kohdennettu ”hallituksen heikkoa lakiesitystä ja sanelupolitiikkaa vastaan.”

Sekä Teollisuusliitto että ammattiliitto Pro ovat kolmipäiväisessä lakossa ensi viikolla torstain vastaisesta yöstä sunnuntain vastaiseen yöhön eli 25.–28. lokakuuta. Jo aiemmin Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ilmoitti kahden päivän lakosta alkaen ensi maanantaina.

Hallitus antoi eduskunnalle viikolla poikkeuksellisesti tiedonannon, joka käsitteli pääasiallisesti hallituksen vielä valmistelevaa lakiesitystä irtisanomissuojan keventämisestä pienissä yrityksissä. Hallitus sai eduskunnalta luottamuksen äänin 101-73. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) toivoi äänestyksen jälkeen malttia työmarkkinaosapuolilta.

Lue myös:

Vasemmistosta heti kuittaus kovan väitteen heittäneelle Sampo Terholle: ”Liitot eivät lakkoile huvikseen”

Tutkijalta tyly ryöpytys: ”Ajatus työllistämismahdollisuuksien parantamisesta pelästytti järjestöjohtajat kohtalokkaaseen virheliikkeeseen”