Pääministeri Sanna Marin (sd) katsoo, että Saksan uusi kanta koronakriisin elvytyspaketin suhteen on merkki siitä, että asiaa aletaan Euroopassa katsoa laajemmasta perspektiivistä.

Saksa ja Ranska esittivät maanantaina 500 miljardin yhteisvastuullista elvytysrahastoa. Itävalta, Hollanti, Tanska ja Ruotsi julkistivat oman ehdotuksensa lauantaina ja Euroopan komissio kertoo oman kantansa alkavalla viikolla.

”Tämä on erittäin iso tulevan viikon kysymys. Odotamme komission esitystä ja valtioneuvosto sitten arvioi tilannetta. Eduskunta loppuviimeksi käyttää budjettivaltaa ja siitä on pidettävä kiinni. Saksan liikkuminen on ehkä merkki siitä, että katsotaan asiaa vähän laajemmasta horisontista kuin omasta perspektiivistä. Tämä kriisi on ollut hyvin poikkeuksellinen, koska se on koskettanut niin vahvasti jokaista ihmistä, jokaista maata. Meillä kaikilla pitää olla valmiutta katsoa asiaa uudesta perspektiivistä. Jokaisen Euroopan maan pitää tulla omista poteroistaan vähän vastaan, mutta samalla pitää kiinni omista periaatteistaan”, Marin kommentoi Kultaranta-keskusteluissa sunnuntaina.

Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, mihin ryhmittymään Suomi asiassa EU-maiden joukossa kuuluu.

”Tätä on eduskunnassakin kysytty, mihin porukkaan Suomi kuuluu. Itse näen, että meidän ei pidä keskittyä siihen, olemmeko jossain seurassa, vaan meidän pitää keskittyä asioihin. Suomi pyrkii olemaan rakentava ja yhteistyökykyinen toimija. Jotta voimme löytää yhteisiä ratkaisuja, kaikkien pitää tulla vastaan. En näe niin, että kuulutaan leireihin, vaan haetaan yhteisiä ratkaisuja.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiinnitti huomiota Saksan ja niin sanottuun niukkaan nelikkoon kuuluvien Hollannin ja Itävallan erimielisyyteen.

”Meidän kaverit EU:ssa ovat vähän jakautuneet nyt: Saksa on vähän tuolla ja Hollanti ja Itävalta toisaalla. Euroopalle tulee muutaman vuoden päästä kova haasta, jolloin minusta on palatta järjestyksen tielle, puhdistettava pöytä ja pidettävä se siistinä. Mitä yhteinäisempi EU on, sitä vahvempi se on”, hän kommentoi.

Elvytyspakettia on Niinistön mukaan vaikea arvioida tässä vaiheessa, kun ei vielä tiedetä, millainen komission esitys on.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) arvioi perjantaina, ettei Saksan ja Ranskan ehdotus tule sellaisenaan menemään läpi. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) linjasi aiemmin, että Suomen kanta elpymisrahastoon on ”rakentava ja avoin”.

Lue tarkemmin: