Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) tarkentaa ministeri Krista Kiurun (sd) puheita Suomen tehohoitokapasiteetista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru esittää sote-ministeriryhmälle ravintolarajoitusten kiristämistä. Hän totesi Ylelle, että Suomessa on tällä hetkellä vain seitsemän tehohoitopaikkaa jäljellä.

”Sen jälkeen joudutaan erittäin poikkeuksellisiin toimiin. Pahimmillaan sen jälkeen hätäjarruun tai sen jälkeen jopa poikkeusolosuhteisiin, jos ei tilannetta saada haltuun. Nyt on aika toimia, jos aiotaan toimia, ennen kuin on liian myöhäistä”, Kiuru sanoi Ylen tv-uutisissa illalla.

Lausunto seitsemästä tehohoitopaikasta on herättänyt hämmennystä, ja asiasta kysyttiin koronatiedotustilaisuudessa tänään. Voipio-Pulkki arvioi, mistä lausunnossa tarkemmin oli kyse.

”Olettaisin, että ministeri Kiuru tarkoitti sitä päivittäisessä tehohoitoraportissa olevaa lukua, jonka teho-osastot ilmoittavat, että heillä on välittömästi käytettävissä eristystä vaativan covid-19-potilaan hoitamiseksi. Tämä on sellainen luku, jota seurataan ajatellen näitä mahdollisia sairaaloiden välisiä siirtoja”, Voipio-Pulkki sanoi tiedotustilaisuudessa tänään.

Vakava tilanne

Tehohoidon tilannekuva on huolestuttava ja vakava, Voipio-Pulkki myönsi. Erityisen hankala se on HYKS-alueella, johon kuuluvat Uusimaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala, mutta myös Varsinais-Suomessa. Helsingin yliopistollinen keskussairaala on kasvattanut tehohoitokapasiteettiaan ja rekrytoi uusia hoitajia.

Voipio-Pulkin mukaan kriittinen koronapotilaiden lukumäärä on aina arviointikysymys.

”Se on tuolla jossakin korkeintaan viiden–kuudenkymmenen kohdalla, jonka jälkeen alkaa todella dramaattinen toimintojen uudelleenjärjestely meidän sairaanhoitopiireissä. Me todella toivomme, että emme siihen tilanteeseen joudu.”

Aikaisemmin Pasi Pohjola STM:stä arvioi, että 50 tehohoitopaikkaa covid-potilaille olisi ”kriittinen piste”, jos ne jakautuvat tasaisesti ympäri maan. Jos sen yli mennään, tilanne alkaa vaikuttaa muuhun tehohoitoon, Pohjola totesi lokakuussa.

Viime viikolla Suomen teho-osastoilla oli yhteensä 47 potilasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartan tuoreimman tiedon mukaan luku on nyt 42. Koronakartta päivittyy arkisin keskipäivällä.

Voipio-Pulkin mukaan koronapotilaiden kriittisen lukumäärän ylittyessä sairaanhoitopiirit joutuisivat sopeuttamaan toimintaansa aivan eri mittaluokassa kuin tällä hetkellä. Epidemian vaikeimmissa alkuvaiheissa ei-kiireellinen leikkaustoiminta ajettiin minimiin, hän muistuttaa.

”Minusta tuntuu, että me emme enää halua sellaista tilannetta, että muuta kuin koronan raskasta erikoissairaanhoitoa joudutaan rajoittamaan. Silloin ainoa mahdollisuus on puuttua tartuntojen määrään ja vakavien covid-tapausten määrään, jos emme tällaiseen tilanteeseen halua ajautua.”

”Toki kiireellinen hoitohan meillä hoidetaan aina”, hän huomautti.

LUE SEURAAVAKSI: