EU on viimein päättänyt roaming- eli verkkovierailumaksujen poistamisesta unionin sisällä. Sopu edellytti operaattorien välisistä tukkuhinnoista sopimista.

Kesäkuun puolivälistä lähtien operaattorit eivät voi enää periä asiakkailta lisämaksua puheluista tai mobiilidatasta toisessa EU-maassa.

Uudet tukkuhinnat ovat äänipuheluista 0,032 euroa per minuutti ja tekstiviesteistä 0,01 per viesti, EU:n tiedotteessa kerrotaan.

Datan osalta hinta laskee porrastetusti siten, että tulevana kesänä hinta 7,7 euroa gigatavulta ja päätyy 2,5 euroon gigatavulta vuoden 2022 alussa. Hinnat koskevat "kohtuullista käyttöä".

Tällä hetkellä datansiirto toisessa EU-maassa saa maksaa enintään 0,05 €/Mt enemmän kuin kotimaassa. Etelä-Euroopan suositut lomakohteet ovat ajaneet korkeampaa hintatasoa. Halvan datan maat, kuten Suomi, ajautuvat nettomaksajiksi.

Suomalaisoperaattoreita EU:n tavoite on hirvittänyt, ja ne ovat ajaneet tukkumaksujen tuntuvaa alentamista. Jos suomalainen operaattori joutuu maksamaan korkeampaa tukkuhintaa ulkomaiselle, tämä on tulonsiirto meiltä muualle – etenkin Etelä-Euroopan matkailukohteille.

Suomessa onkin peloteltu, että mobiilimaksut meillä nousisivat tämän seurauksena.

Lähde: Tivi

Lue myös:

”Mobiilihinnat Euroopassa laskevat huomattavasti” – Tässä uusi hinnasto 30.4.2016 alkaen