Valtionyhtiö Postin työriitaan on syntynyt sopu. Osapuolet ovat kertoneet vastauksensa valtakunnansovittelijan esitykseen.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan lakot loppuvat välittömästi. Aika oli hänen mukaansa merkittävä tekijä ratkaisun saamisessa. Sopu 700 pakettilajittelijasta oli myös iso asia.

Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sekä Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) puheenjohtaja Heidi Nieminen kommentoivat tilannetta lyhyesti ennen ja jälkeen kokouksen.

”On tämä hieno juttu”, Aarto sanoi ja puhui kohtuuttomista mittasuhteista riidan osalta.

LUE SEURAAVAKSI:

Paltan ja PAU:n välillä tehtiin uusi sopimus koskien 700 pakettilajittelijaa. Tytäryhtiö Posti Palvelut Oy luopui Medialiiton jäsenyydestä pakettilajittelijoiden osalta ja pakettilajittelijoiden työehdot järjestetään jatkossa Paltan ja PAU:n välisellä sopimuksella. Sopimuskausi on jonkin verran pidempi eli runsas kaksi vuotta.

Kirveleekö niin sanottu tappio?

”Palkkojen alentaminen ei tässä varsinaisesti ollut tarkoituksena, vaan toiminnallisten joustojen saaminen pakettilajitteluun. Nyt tämä meidän varsinainen työehtosopimus sisältää erityyppisiä uusia elementtejä, muun muassa työvuorosuunnittelua on joustavoitettu”, Aarto vastaa.

”Kiky myöskin jää tähän meidän sopimukseen ja palkankorotustaso on sidottu viennin yleiseen linjaan.”

Sovintoesitys annettiin PAU:n työehtosopimuksen pohjalta.

”Kohtalaisen syvällinen prosessi”, Aarto sanoi juuri ennen kokousta viimeisen esityksen käsittelystä.

PAU:n Nieminen toteaa olevansa tyytyväinen.

”Sehän malliltaan itse asiassa on hyvin samankaltainen, mitä viikonlopun aikana selvitysmiehet meille ehdottelivat”, Nieminen sanoi. LUE SEURAAVAKSI:

PAU olisi ollut Niemisen mukaan valmis hyväksymään viikonlopun esityksen, mutta Medialiitto ei siunannut sopua.

Niemisen mukaan PAU ei halua lähteä päänavaajaksi koskien kikyä. PAU:lle tärkeintä oli Niemisen mukaan turvata työntekijöiden palkkataso.

”Tämä ei ollut minulle periaatteellinen voitto.”

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) on joutunut Posti-kohun keskelle. Myös hän on osaltaan puuttunut tilanteeseen ja asetti muun muassa nelihenkisen selvitysryhmän setvimään tilannetta viikonlopuksi. LUE LISÄÄ:

Miten kommentoitte omistajaohjauksen toimintaa tässä asiassa?

”Olen itse asiassa saanut tästä asiasta tiedon silloin torstaina, kun Posti tuli julkisuuteen ja tekee liikkeenluovutuksen. Olen sen jälkeen välittömästi alkanut painaa omistajan suuntaan sitä, että näin ei voi toimia ja tulemme puolustamaan postilaisten työehtoja. Se, mitä omistaja on tässä tehnyt, en pysty siihen tässä kohtaa ottamaan kantaa. Olen ollut niin kiinni tässä prosessissa”, Nieminen vastasi ja totesi olevansa nyt huojentunut.

Niemisen mukaan PAU on viestinyt valtio-omistajalle, ettei työehtojen halpuuttaminen ole hyväksyttävää.

Aarto puolestaan on sitä mieltä, että neuvottelijat eivät ole saaneet neuvottelurauhaa. Aarto toteaa, että poliittiset liikkeet eivät ole ainakaan helpottaneet tilannetta neuvottelupöydässä. LUE SEURAAVAKSI:

Aarto toivoo, että tulevissa neuvotteluissa rauhoitettaisiin työmarkkinakenttä. Hänen mukaansa viikonlopun selvitystyöryhmän mallit olivat samanalaisia kuin ne, joista osapuolet ovat keskustelleet jo pitkään.

Aarto sanoo, että ratkaisuun päästiin maanantaina, kun jatkettiin neuvotteluja omin voimin.

”Vaiherikas neuvottelukierros”, Aarto sanoi.

Nieminen puolestaan näkee asian eri tavalla ja pitää varsin luonnollisena, että omistaja puuttuu yrityksen toimintaan silloin, kun siinä on jotakin puuttumista. Hän huomauttaa, että syytä on myös neuvotteluosapuolissa, koska neuvottelut kestivät pitkään.

”En koe, että ulkopuolinen puuttuminen olisi tässä ollut ongelma.”

Postista kerrottiin aiemmin, että Posti alkaa välittömästi normalisoida toimintaansa, kun sopu syntyy. Postin poikkeustilanteiden johtajan Jarmo Ainasojan mukaan sovun synnyttyä siirrytään toipumisvaiheeseen. Postin mukaan menee kuitenkin alkuvuoteen, ennen kuin tilanne jakelussa palautuu normaaliksi.

”Osalla alueista tilanteen normalisoitumiseen saattaa mennä viikosta kahteen ja osalla alueista tammikuun alkupuolelle asti”, Ainasoja sanoi tiistaina.

”Minä uskon vankasti, että saamme joulukortit perille, jos työtaistelut nyt päättyvät ja joulukortteja lähetetään.”

Ainasoja korostaa, että joulukortit on erittäin tärkeää lähettää joulutervehdysten punaisissa postituskuorissa. Ainasoja arvioi tiistaina, että joulupaketeista ei tule mitään ongelmaa, jos lakko loppuu.

LUE SEURAAVAKSI: