Kiina on eristänyt 16 kaupunkia ja matkustusrajoitukset koskevat peräti 50 miljoonaa ihmistä.

Rajoitukset eivät välttämättä rajoita sairastuneiden määrää. Aiemmissa epidemioissa on huomattu, että rajoituksilla on vain vähän vaikutuksia.

”Kaikki aikaisempi kokemus on sen suuntaan, että nämä keinot ovat tehottomia”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen.

Salmisen mukaan mukaan eristämisessä pyritään siihen, että epidemia saadaan sammumaan ja sen jälkeen voidaan palata normaaliin elämään.

Eristäminen ei usein pidä riittävän hyvin ja ihmiset pääsevät kuitenkin liikkumaan ja kuljettamaan tautia.

”Mahdollista on, että liikkumisen rajoitukset hidastavat epidemiaa.”

Tiettävästi koskaan aiemmin ei olla tehty näin massiivisia liikkumisen ja rajoituksia terveysuhkien torjumiseksi.

”Sikäli jää nähtäväksi mitä hyötyä tästä on. Tietääkseni kukaan ei ole aikaisemmin edes ehdottanut tällaisia toimia”, sanoo Salminen.

Hän pitää Kiinan käyttämiä keinoja kyseenalaisina.

Mahdollista on, että kokonaiskuolleisuus jopa lisääntyy, jos suuria määriä ihmisiä jää puutteellisiin oloihin ja taudin leviäminen kiihtyy eristetyn alueen sisällä.

LUE MYÖS:

Verkkolehti Voxin mukaan vuonna 2006 huolta herättänyttä H5N1-influenssaa eli lintuinfluenssaa yritettiin hillitä matkustusrajoituksilla. Tutkimuksen mukaan influenssan leviämistä saatiin kyllä hidastettua, mutta Voxin mukaan tällä ei ollut mitään vaikutusta kuolleiden määrään.

Hidastumisesta saattaa olla hyötyä, jos käytössä on rokote. Vielä ei koronavirusta vastaan ole rokotetta. Tutkimuksen mukaan tehokkaimmin epidemiaa hillitsivät nopeat rokotukset jopa sellaisilla rokotteilla, jotka eivät ole erityisen tehokkaita kyseiseen virukseen.

Isku World Trade Centeriin vuonna 2001 johti sekin merkittäviin matkustusrajoituksiin ja vähensi lentämistä koko maailmassa. Influenssakaudella 2001-2002 tautiin kuolleiden määrä yli kolminkertaistui verrattuna aiempaan talveen. Tutkimuksen mukaan epidemia hidastui ja samalla sen kesto piteni.

Meksikossa puhkesi vuonna 2009 sikainfluenssa eli H1N1. Meksiko rajoitti voimakkaasti matkustusta ulkomaille. Kaikkiaan matkustaminen väheni noin 40 prosenttia. Tämä hidasti kolmella päivällä viruksen leviämistä muihin maihin, mutta ei vaikuttanut juurikaan itse epidemiaan.

Lisäksi lentomatkustajien lämmön seuraaminen skannereilla ei sekään välttämättä estä tautia etenemästä. Näin kävi Kanadassa Sars-viruksen kanssa.

LUE SEURAAVAKSI: