Rengasvalmistaja Nokian Renkaat on pudottanut arviotaan koko vuoden kehityksestä Venäjän tilanteen takia. Se on ensimmäinen pörssiyhtiö, joka virallisesti sanoo Venäjän kriisin syövän tulostaan.

-Nokian Renkaat on ensimmäinen yhtiö joka kertoo, että Venäjän kriisi on vaikuttanut maan kuluttajiin. Tähän asti kaikki sanoneet “kauppa käy normaalisti”, Inderesin analyytikot kommentoivat Twitterissä.

Nokian Renkaat sanoo nyt, että liikevaihdon ja liikevoiton arvioidaan laskevan vuonna 2014 vuoteen 2013 verrattuna. Aikaisemmin se arvioi, että edellytyksiä liikevaihdon ja tuloksen parantamiseen on.

-Selvästi heikentynyt ruplan valuuttakurssi rasittaa Venäjän taloutta ja kuluttajien ostovoimaa, minkä seurauksena renkaiden kysyntä ja Nokian Renkaiden myynti Venäjällä laskevat, yhtiö sanoo pörssitiedotteessaan.

Renkaiden valmistus Venäjällä tuo Nokian Renkaille edelleen kilpailuetuja. Yhtiön Venäjän tuotannosta 55 prosenttia menee vientiin, ja euromääräisten vientitulojen ja ruplissa toteutuvien tuotantokustannusten välinen erotus on kasvanut. Tämä ei yhtiön mukaan kuitenkaan riitä täysin kompensoimaan heikentyneitä markkinaolosuhteita Venäjällä.

Nokian Renkaat on kolmas suomalainen pörssiyhtiö, joka sanoo Venäjän tilanteen vaikuttavan toimintaansa. Se on kuitenkin ensimmäinen, joka antaa todellisen tulosvaroituksen.

Aikaisemmin Stockmann on ilmoittanut, että ruplan voimakas heikentyminen, venäläiskuluttajien ostovoiman alentuminen sekä Venäjälle asetettavat talouspakotteet ja niiden mahdolliset vastatoimet pakottavat harkitsemaan tarkoin koko yhtiön tulevia strategisia valintoja.

Lisäksi Konecranes arvioi yhtiökokouksen yhteydessä Ukrainan kriisin heikentävän liikevoittoa noin 6 miljoonaa euroa tänä vuonna.

Nokian Renkaiden osake oli puolenpäivän jälkeen Helsingin pörssissä kolmen prosentin laskussa.