Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue DUP sysäsi viime päivät tiiviisti käytyjä brexit-neuvotteluja taaksepäin aamun ilmoituksella. Puolue tiedotti, että keskustelut brittihallituksen kanssa jatkuvat.

”Asioiden nykytilassa me emme voineet tukea ehdotettuja tulli- ja hyväksymisjärjestelyjä, ja arvonlisäverosta on epäselvyyttä”, todetaan DUP:n puheenjohtajan Arlene Fosterin ja parlamenttiryhmän puheenjohtajan Nigel Doddsin antamassa tiedotteessa.

DUP on vieraillut tiuhaan viime päivinä pääministeri Boris Johnsonin puheilla, ja keskusteluissa on yritetty löytää yhteistä linjaa. Johnsonin ja EU-neuvottelijoiden hiomaa nykyistä ehdotusta ei ole julkistettu, mutta siitä tihkuneiden tietojen mukaan Pohjois-Irlannille ehdotetaan ennen testaamatonta tullijärjestelyä. LUE LISÄÄ:

Pohjois-Irlanti lähtisi brexitin myötä teoriassa muun Britannian mukana EU:n tulliliitosta, mutta se noudattaisi EU:n tullimääräyksiä. Muusta Britanniasta tulevien tuotteiden tulliraja olisi Irlannin meressä, ja tavaroista voitaisiin periä tulli, jos ne menevät Irlannin tasavaltaan tai muuhun EU:hun.

Jos tuotteet jäisivät Pohjois-Irlantiin, tullimaksu hyvitettäisiin. Järjestelyjä monimutkaistaisi se, että Britanniassa ja Irlannissa on erisuuruinen arvonlisävero.

Ongelmallista on myös se, annetaanko Pohjois-Irlannin hallinnolle oikeus päättää tullijärjestelyistä. Alueen levottomuuden päättäneen sopimuksen mukaan molempien yhteisöjen puolueiden, unionistien ja kansallismielisten, hyväksyntää tarvitaan itsehallintoparlamentissa.

Tämä voisi merkitä sitä, että toisen osapuolen puolueet saisivat veto-oikeuden. Jos hyväksyntään vaadittaisiin vain enemmistöpäätös, DUP pelkää, että Irlannin yhdistämistä kannattava Sinn Fein voisi muiden puolueiden kanssa tehdä päätökset DUP:sta riippumatta. LUE MYÖS:

DUP teki vuoden 2017 parlamenttivaalien jälkeen pääministeri Theresa Mayn kanssa yhteistyösopimuksen. Mayn neuvotteleman brexit-sopimuksen käsittelyssä DUP äänesti kuitenkin hallitusta vastaan.

DUP:lla on kymmenen kansanedustajaa, ja Boris Johnson tarvitsisi kaikki äänet mahdollisen sopimusluonnoksen hyväksymiseksi parlamentissa. Eräät konservatiivit voisivat myös äänestää vastaan, jos DUP:ta ei saada sopimuksen taakse.

Täysin avoinna on se, saadaanko iltapäivällä alkavan Eurooppa-neuvoston kaksipäiväisen kokouksen aikana sopimusta aikaan. Jos viime hetken sopu löytyy, Britannian parlamentti kokoontuu lauantaina poikkeuksellisesti äänestämään luonnoksesta.

Lauantaina päättyy takaraja, jolloin lain mukaan Britannian pitää hakea EU:lta jatkoaikaa brexitille, jos parlamentti ei ole hyväksynyt erosopimusta.

Jos neuvotteluissa on edetty pitkälle, mahdollista on, että EU-johtajat kokoontuisivat vielä ensi viikolla uuteen huippukokoukseen. Lisäaikaa saatettaisiin tarvita tässäkin tapauksessa sopimuksen teknisten ja laillisten yksityiskohtien hiomiseen.

LUE MYÖS: