Punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa, kuukaudessa korkeintaan kuusi kananmunaa. Tällaiset linjaukset löytyvät ympäristöjärjestö WWF:n tiistaina julkaisemasta uudesta ruokasuosituksesta.

Ota osaa äänestykseen jutun alaosassa!

WWF:n uusi linjaus perustuu tiedejulkaisu Eat-Lancetin niin sanottuun planetaariseen ruokavalioon. Ruuantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista yksittäisistä kasvihuonekaasujen aiheuttajista.

”Ruuan suurimmat ilmastopäästöt syntyvät eläinperäisen ruuan tuotannosta, joten ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin”, WWF toteaa.

Suomalaisten lihankulutus on lisääntynyt lähes 20 prosenttia 2000-luvulla.

Järjestön mukaan suositus takaisi terveellisen ruokavalion maapallon kasvavalle väestölle, hillitsisi ilmastonmuutosta ja turvaisi luonnon monimuotoisuuden.

Ilmastoystävällisessä ja luonnon kannalta kestävässä ruokavaliossa syödään punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa. WWF:n suosittelema ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää seuraavat linjaukset:

– pääasiassa kasviksia

– kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa

– korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä

– broileria muutaman kerran viikossa

– korkeintaan kerran viikossa punaista lihaa

– korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa.

WWF:n mukaan maatalousmaasta 83 prosenttia on eläinperäisen ruuan tuotannon käytössä, mutta proteiineista eläinperäinen ruoka vastaa kuitenkin vain 37:ää prosenttia.

”Eläinperäisen ruuan tuotanto on lisääntynyt niin paljon, että se itsessään uhkaa ruokaturvaa. Liharuuan tuottamiseen tarvitaan noin nelinkertainen maa-ala verrattuna kasvisravinnon tuottamiseen”, sanoo WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää tiedotteessa.

Järjestö suomii maatalouden tukipolitiikkaa, joka sen mukaan lisää eläinperäisten tuotteiden kulutusta.

”Tukipolitiikan takia esimerkiksi lehmänmaito maksaa vähemmän kuin kasviperäinen maito, vaikka lehmänmaidon tuottaminen vaatii paljon enemmän resursseja ja sen ympäristövaikutukset ovat moninkertaiset verrattuna kasviperäisiin maitoihin. Jotta kasvisperäinen ruokavalio lisääntyy, sen pitää olla suomalaisille halpaa, helppoa, herkullista ja hyväksyttävää", Valkeapää sanoo.

Lisäys klo 9.50: Alla olevaan äänestykseen lisätty jälkikäteen vaihtoehto Ei mikään näistä.

LUE MYÖS:

Sdp: Ei lihavero vaan kestävän kehityksen alv – Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita

”Onko sdp nostamassa tavallisten suomalaisten ruokalaskua?” – Kaikkonen ihmettelee Antti Rinteen kannanottoja

Hesburger varautuu jo: ”Jos asiakkaamme eivät syö lihaa, totta kai meidän on pakko luopua siitä”

Suomalaistutkijoiden radikaali visio: ”Lihan hintaan kuolemavero”