Donald Trump ja Kim Jong-un tapasivat Sentosan saarella Singaporessa.Kuva: All Over Press / EPA

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajien allekirjoittama dokumentti todella sisältää maininnan Korean niemimaan ydinaseriisunnasta, kertoo amerikkalaiskanava CNN pohjaten tietonsa valokuviin Donald Trumpin ja Kim Jong-unin allekirjoittamasta asiakirjasta.

Asiakirjan mukaan Trump ja Kim ovat sopineet ”työskentelevänsä Korean niemimaan riisumiseksi ydinaseista täydellisesti”.

– Presidentti Trump on sitoutunut antamaan Pohjois-Korealle turvatakuut ja puheenjohtaja Kim Jong-un vahvisti vakaan sitoumuksensa Korean niemimaan ydinaseriisuntaan, dokumentissa sanotaan CNN:n mukaan.

Trump mainitsi jo tiedotustilaisuudessa Pohjois-Korean sitoutuneen ydinaseriisunnan edistämiseen, mutta kirjauksen löytyminen myös allekirjoitetusta dokumentista vahvistaa puheet. Kyse on sitoumuksesta hankkeen edistämiseen, ei käytännön toimista.

Aasian mahtivaltio Kiina kehuu Trumpin ja Kimin tapaamisen saavutuksia historiallisiksi ja vetoaa Korean niemimaan riisumiseksi ydinaseista, The Guardian kertoo.

Sen sijaan Korea-asiantuntijat eivät vakuutu asiakirjan väljästä muotoilusta, The Guardian kertoo. Sitoumuksen ei katsota tuovan uutta Pohjois-Korean aiempiin vakuutteluihin ydinaseriisunnan tukemisesta. Keskeisenä huomiona pidetään muun muassa sitä, että paperissa mainittu aseistariisunta koskee koko Korean niemimaata, ei vain Pohjois-Koreaa, sekä sitä, että Kim ei lupaa mitään käytännön toimia. Lue lisää: Nobel-voittaja tyrmää Trumpin paperin ydinaseista tylysti

– Tämä on jopa ohuempaa kuin skeptikot odottivat. Ajattelin, että Trump saisi aikaan ainakin jotain konkreettista, ohjuksia [haltuun] tai laukaisupaikkoja suljettua, kirjoittaa politiikan tutkimuksen professori Robert Kelly Twitterissä.

Sitoumus, jonka Kim nyt antoi Yhdysvalloille, on samantyyppinen kuin hänen ja Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin muotoilu huhtikuisessa yhteislausunnossa. Myös tuossa asiakirjassa sitouduttiin ydinaseettoman Korean niemimaan tavoitteluun.

Lue lisää tapaamisesta:

Yllätyskäänne: Trump ilmoitti sopimuksesta Kim Jong-unin kanssa – kaksikko hehkutti allekirjoittamaansa paperia

Video: Trumpin ja Kimin yli 10 sekunnin kättely – näin alkoi historiallinen tapaaminen

Dennis Rodman ratkesi itkuun suorassa lähetyksessä – Hehkuttaa Kim Jong-unia: ”Sanoin kaikille että ovi aukeaa”